Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС избра за втори мандат Радослава Йорданова за председател на Районен съд – Ихтиман

19 декември 2023 година

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра единодушно Радослава Йорданова за втори мандат председател на Районен съд – Ихтиман. Тя има над 19 години юридически стаж в органите на съдебната власт, от които повече от 17 г. като съдия. През 2004 г. е назначена на длъжност „младши прокурор“ в Районна прокуратура – Ихтиман, а на 26.01.2006 г. встъпва като „прокурор“ в районната прокуратура. С решение на ВСС през м. февруари 2006 г. е назначена на длъжност „съдия“ в Районен съд – Ихтиман, а през 2016 г. е избрана за председател на съда. След изтичане на мандата ѝ е определена за и. ф. административен ръководител, която длъжност изпълнява и към момента. През 2019 г. Радослава Йорданова е придобила образователна и научна степен „доктор по право“ в СУ „Св. Климент Охридски“.

Пред членовете на Съдийската колегия тя сподели, че след изтичането на първия ѝ мандат не се е кандидатирала, тъй като не е успяла да постигне двете основни цели – ремонт на сградата на съда и неговото кадрово обезпечаване. Тя допълни, че участва в конкурсната процедура в резултат на предприетите от ВСС през последната година ефективни действия за попълване на съдийския щат и извършения основен ремонт на сградата. Съдия Йорданова изказа благодарност към съдиите за бързо, качествено и срочно решаване на делата, сподели основните предизвикателства и очерта постигнатите резултати в дейността на съда. Тя заяви, че основен приоритет ще бъде довършването на ремонта на съдебната сграда, оформяне на дворното пространство и обособяване на кът в памет на проф. Живко Сталев, който е работил в съда. Набелязани са мерки за подобряване организацията на работа на администрацията, както и включване в Информационната кампания „Ден на отворените врати“.

В Концепцията си съдия Йорданова определя пет основни цели за развитието на Районен съд – Ихтиман, свързани с повишаване качеството на съдебните актове; стриктно спазване на бюджетната дисциплина и оптимизиране на разходите; стимулиране на магистратите и съдебните служители да повишават своята квалификация; затвърждаване на активната комуникация с прокуратурата и полагане на целенасочени усилия за подобряване на материалната база на съда. Съдия Йорданова сподели, че „най-ценният ресурс на системата е човешкият и ако някъде хората имат усещане за правосъдие, то това са малките съдилища“.

Въпроси към кандидата зададоха членовете на Съдийската колегия Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Даниела Марчева, във връзка с въвеждане на специализация на съдиите; предприетите мерки по констатираните нередности в организацията на работата на съдебните служители; проблемите при изпълнение на ремонтните дейности, затрудненията, свързани с функционирането на ЕИСС и сезиран ли е за тях ВСС; реформата в заповедните производства и начина, по който тя ще се отрази на дейността на съда.

Съдия Радослава Йорданова е подкрепена от Цветинка Пашкунова и Олга Керелска, които се позоваха на нейните високи професионални качества, като съдия и административен ръководител, представената презентация при изслушването ѝ, както и получената подкрепа от общото събрание на съдиите в Районен съд – Ихтиман. Обърнато бе внимание, че тя е имала смелостта и откровеността да постави два дългогодишни проблема, свързани с необходимостта от основен ремонт на сградата, постоянната кадрова необезпеченост и постигнатите резултати, въпреки високата натовареност на съда. Безусловна подкрепа изрази и председателят на ВКС Галина Захарова, която посочи, че нейната кандидатура в най-висока степен отговаря на всички законови изисквания за заемане на длъжността. Според нея съдия Йорданова е на практика е доказала своята почтеност, принципност, професионализъм, упоритост и критичност, което допринася за утвърждаването ѝ като съдия и административен ръководител.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд