Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската и Прокурорската колегии на ВСС възстановиха петима инспектори от Инспектората към ВСС на заеманите преди избора им магистратски длъжности

22 декември 2023 година

Считано от датата на встъпване в длъжност на новоизбраните членове на Инспектората към ВСС и на основание чл. 50, ал. 1 от ЗСВ, Прокурорската колегия на ВСС възстанови Любка Кабзималска на длъжност „прокурор“ в Софийска районна прокуратура, Стефка Мулячка на длъжност „следовател“ в НСлС и Александър Мумджиев на длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура, а Съдийската колегия на ВСС възстанови на длъжност „съдия“ инспекторите: Игнат Георгиев в Административен съд – Перник, и Любомир Крумов – в Окръжен съд – София. Решенията на колегиите са съобразени с конституционно решение № 12/27.09.2022 г. по конституционно дело № 7 от 2022 г.

По-рано днес, Пленумът на Висшия съдебен съвет (ПВСС) по предложения от двете колегии оптимизира щатната численост на НСлС, на Окръжен съд – Монтана и на Окръжен съд – Габрово, с цел обезпечаване на длъжности, на които да бъдат възстановени трима  инспектори от ИВСС.

Считано от днес, ПВСС съкрати, на основание чл. 30, ал. 2, т. 8 от ЗСВ, щатната численост на НСлС с 1 свободна длъжност „следовател“, като съответно разкри 1 щатна длъжност „следовател“ в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура. На посоченото правно основание са съкратени по една длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Монтана и в Окръжен съд – Габрово и съответно са разкрити по една съдийска длъжност в Окръжен съд - София и в Административен съд – Перник.

Решенията на колегиите може да се обжалват пред Върховния административен съд в 14-дневен срок съобщаването.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд