Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, избра Владимир Радоев за административен ръководител на Районна прокуратура – Плевен

24 януари 2024 година

Прокурорската колегия, която на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. в ДВ бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, избра единодушно със седем гласа „за“ Владимир Радоев за административен ръководител на Районна прокуратура – Плевен. Другият кандидат – Пламен Петков – и. ф. „административен ръководител“ на Районна прокуратура – Плевен, не получи нито един глас в своя подкрепа.

Владимир Радоев има над 11 години юридически стаж. Професионалната му  кариера започва на 29.06.2015 г. като младши прокурор в Районна прокуратура – Враца. На 05.10.2016 г. е командирован в Районна прокуратура – Плевен, след което е назначен на длъжност „прокурор“ в същия орган на съдебната власт, където работи и към момента. За периода 12.08.2019 г. – 06.12.2019 г. е командирован в Районна прокуратура – Кнежа, където от 12 до 18.08.2019 г. е изпълнявал функциите „административен ръководител“. Той се кандидатира за поста въз основа на придобитите професионални знания и умения, с желание да подобри работния климат като надгради добрите управленски решения и въведе нови, при необходимост. Според него постигнатите добри резултати в дейността на Районна прокуратура – Плевен, показват ефективността на прокурорската структура и могат да послужат като основа за предприемане на мерки за преодоляване на съществуващите проблеми. В тази връзка прокурор Радоев си поставя за цел оптимизиране на административно-деловодната дейност чрез извършване на подробен анализ на организацията, дейността и натовареността на служителите и разпределянето им в групи по направления. За подобряване на организацията на прокурорската дейност се предвижда изготвяне на анализ на натовареността на реално работещите прокурори за преценка налице ли е необходимост за промяна на тяхната натовареност. В тази връзка ще бъдат направени анализ на натовареността на прокурорите по надзори; ясна регламентация на функциите и задълженията на  дежурния прокурор, чрез изготвяне на нови и систематизирани правила за осъществяване на дежурствата; създаване на екипи от наблюдаващи прокурори, които да работят съвместно по дела с фактическа и правна сложност и други. Кандидатът поставя акцент върху взаимодействието с ръководството на ОД на МВР – Плевен и с Районните управления за своевременно разрешаване на проблемите, възникващи в работата по досъдебни производства, както и на провеждането на работни срещи със съдиите от районните съдилища при констатиране на противоречива практика и организационни проблеми. Той обръща внимание на максималното използване на капацитета на следователите в Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Плевен, посредством увеличаване на броя на възложените им за разследване на досъдебни производства с фактическа и правна сложност. Негов приоритет ще бъде повишаването на професионалните знания и квалификацията на магистратите и на съдебните служители, утвърждаването при последните на принципа на взаимозаменяемост и на уменията за работа с програмния софтуер.

Въпроси към кандидата поставиха членовете на Висшия съдебен съвет, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Евгени Иванов и Стефан Петров, във връзка с кадровата обезпеченост и ефективността на института на командироването на магистрати, натовареността на прокурорите, проблемите с вещите лица и възможните мерки за тяхното преодоляване, начинът, по който ще бъдат определени неговите заместници.

Кандидатурата на прокурор Радиев бе подкрепена от Йордан Стоев, Стефан Петров и Евгени Иванов, които се обединиха около необходимостта да се даде нов импулс в работата на Районна прокуратура – Плевен. Според тях демонстрираните от кандидата желание, хъс и ентусиазъм за работа са подплатени със знания, отговорност и рационални предложения за подобряване работата на прокуратурата. Отчетено бе, че той не само познава добре актуалните проблеми и предизвикателства пред органа, но и има виждания за справяне с тях.

Решението на Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд