Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към ВСС предлага да бъде конституиран в новия Закон за съдебната власт

26 януари 2024 година

С приет в днешното му заседание Акт, Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет (ГС към ВСС) предлага да бъде конституиран в Закона за съдебната власт като консултативен орган към Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет. ГС към ВСС отправи искане за включване в Работната група към Министерството на правосъдието за подготовка на проект на ЗСВ на трима негови представители – Ралица Първанова – член на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, Пенка Велинова – член УС на Българската съдийска асоциация, и Александър Николов – председател на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт.

Решенията на ГС към ВСС са свързани с необходимостта да бъде синхронизирано наименованието му с текстовете на Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (обн. в ДВ бр.106/22.12.2023 г.). Техният вносител – Асоциация „Форум“, ги мотивира с изградения статут на ГС – ВСС като най-дълго работещата обществена структура в област „Правосъдие“ – над 11 години. Показател за качеството на неговата дейност е значимият обхват на разглежданите въпроси, степента на тяхната обществена значимост, интензитета на работа и широкият диапазон на организациите-членове, които работят доброволно и безвъзмездно.

Гражданският съвет към ВСС прие Обща рамка с унифицирани единни правила за работа в основни аспекти на дейността на съдебната администрация, изготвена от Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт (САОСВ). Документът предлага правила и процедури, съобразени с дигитализирането на съдебните процедури, материалната и технологична обезпеченост на органите на съдебната власт, и други показатели за преодоляване на разнопосочни административни практики и за решаване на въпроса с натовареността на отделния служител и на администрациите на съдилищата. Той ще бъде изпратен на комисиите „Съдебна администрация“ към Висшия съдебен съвет и към Висшия прокурорски съвет, на дирекция „Вътрешен одит“ в Администрацията на ВСС и на Сметната палата за мнение и съгласуване.

Гражданският съвет към ВСС подкрепи с Акт Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-1 от 2023  г. във връзка с вещите лица. С него се поддържат и изпратените от него през 2023 г. на работната група към Министерство на правосъдието предложения към Наредбата. Специално внимание бе обърнато на необходимостта да се избегне неправомерното данъчно облагане на вещите лица, което е запазено и в новия проект.

Следващото заседание на ГС към ВСС ще се проведе на 23 февруари 2024 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд