Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия, изпълняваща функциите на ВСС, единодушно избра Петко Георгиев за административен ръководител на Районен съд – Елин Пелин

30 януари 2024 година

Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), единодушно избра Петко Георгиев за административен ръководител на Районен съд – Елин Пелин.

Той има над 14 години стаж в органите на съдебната власт като съдия. Кариерата му започва като младши съдия в Окръжен съд – София в  периода 09.06.2009 – 11.06.2012 г., след което и към настоящия момент правораздава в Районен съд – Елин Пелин.

Петко Георгиев кандидатства за поста с желание да допринесе за развитието на съда, въз основа на придобитото образование, житейски и професионален опит в съдебната система, както и на отличното познаване на дейността на институцията. Предлаганата от него концепция отчита създадената добра организация на работа в съда и предвижда приемственост и утвърждаване на добрите практики. Като основни цели кандидатът поставя повишаване на срочността и  качеството на правораздавателната дейност, подобряване ефективността на административното обслужване, създаване на благоприятна работна атмосфера, техническа обезпеченост и затвърждаване на общественото доверие. За тяхното постигане се предвижда периодично провеждане на срещи на съдиите за анализ и обобщаване на практиката на съда, за обсъждане на законодателни промени и актуалната съдебна практика, както и стимулиране на магистратите и на съдебните служители да повишават своята квалификация чрез обучения и семинари, изготвяне на периодичен анализ и оценка на причините за забава на делата, за отменените и обезсилени съдебни актове. Сред приоритетите на съдия Георгиев са засилването на ролята на общото събрание на съда, укрепването на работната среда, основана на взаимно уважение, и насърчаването на работата в екип. Той предвижда създаване на механизъм за стимулиране на ефективни и отговорни съдии и съдебни служители чрез отчитане и обявяване на резултатите от конкретни постижения, както и изготвяне на периодичен анализ на проблемните области. Според него високата натовареност на съда може да бъде преодоляна чрез предприетите от ВСС мерки за кадровото му укрепване и чрез неговите усилия за повишаване на ефективността на съдебната администрация. За подобряване на административното обслужване на гражданите той предлага актуализиране на данните в интернет страницата на съда относно движението на делата и съдебните актове, обновяване на електронния календар на съдебните заседания, както и изготвяне на информационни табла и бланки-образци и други.

Въпроси поставиха Цветинка Пашкунова, Вероника Имова и Олга Керелска - членове на ВСС, относно визията на кандидата за съдебната карта, натовареността при която ще работи като административен ръководител, мерките, които би предприел за намаляване на високата натовареност на съда,  както и за подобряване на работната среда.

Подкрепа заяви Цветинка Пашкунова - член на ВСС, като отбеляза, че кандидатурата отговаря на законовите изисквания, магистратът има висока атестационна оценка и отлична етична такава. Тя се мотивира с дадената подкрепа от колегите му, които заявяват, че съдия Георгиев притежава необходимите лидерски качества и ще бъде добър ръководител.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд