Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС прие за сведение Доклад относно констатирани проблеми при случайното разпределение на делата в ЕИСС

30 януари 2024 година

Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висшия съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), прие за сведение Доклад на работната група от съдии от Върховния касационен съд, създадена с решение на Съдийската колегия на ВСС по т. 6.4. от протокол 40/05.12.2023 г., която да направи проверки относно констатирани проблеми при случайното разпределение на делата в ЕИСС и да даде предложения за възможните разрешения, включително и за изменения в Единната методика по приложението на принципа за случайно разпределение на делата в районните, окръжните, административните, военните и  апелативните съдилища.

Докладът ще бъде публикуван на интернет сайта на ВСС.

Колегията предостави 7-дневен срок на ръководителите на органите на съдебната власт да обсъдят и изразят становища по направените предложения в Доклада. На комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ е възложено да обобщи постъпилите становища и да изготви предложения за промяна на Единната методика.

В Доклада се посочва, че модулът за разпределение на делата на ЕИСС не се нуждае от промяна, а описаните в сигналите и установените при проверките отклонения в разпределението са свързани с конкретни технически проблеми и организационни причини – неподходящо за случая използване на опцията „разпределение по дежурство“, както и несвоевременно заявяване на дългосрочни отсъствия. С цел недопускане на случаи на съществена неравномерност при разпределение на делата се предлага промяна на Единната методика, като в т. 4.2. „Прилагане на подбора без участие на определени съдии“ се създаде нова буква „е)“, според която „в случай на констатирано неравномерно разпределение на делата поради технически или организационни причини – с мотивирано разпореждане на административния ръководител“ да се извършва разпределението на делата. Предлага се и допълнение на разпоредбата на т. 6, регламентираща възможността за неуредените в Методиката случаи, административните ръководители да изработват правила, в които се уреждат както други случаи за преразпределение на делата, така и „случаи на констатирано неравномерно разпределение“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд