Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия, изпълняваща функцията на ВСС, единодушно избра Димитър Стратиев за административен ръководител на Районен съд – Мадан

13 февруари 2024 година

Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), единодушно избра Димитър Стратиев за административен ръководител – председател на Районен съд – Мадан. Той има над 23 години юридически стаж, 3 от които като съдия. Кариерата му започва като прокурор в Районна прокуратура – Смолян в периода 04.01.2000 г. – 03.04.2006 г., след което е неин заместник-административен ръководител. От 14.05.2015 г. изпълнява функциите „административен ръководител“ на Районна прокуратура – Смолян до 01.04.2016 г., когато отново става заместник-административен ръководител. В периода 02.12.2016 г. - 30.04.2019 г. е административен ръководител – председател на Районен съд – Мадан. От 30.04.2019 г. до 01.06.2021 г. е административен ръководител на Районна прокуратура – Смолян, след което и към настоящия момент заема на длъжността „заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Смолян.

Димитър Стратиев кандидатства за поста воден от желанието си да работи като съдия и мотивиран от постигнатите резултати при първия му мандат на председател на съда. Той посочи придобития ръководен опит, изградените отношения с колектива и своя стремеж да утвърди постигнатото и допринесе за развитието на институцията. Като основен проблем пред административния ръководител на Районен съд - Мадан, той определи кадровия  дефицит, компенсиран чрез командироване на съдии и отразяващ се на нормалното функциониране на съда. Според него е необходимо да се въведе и механизъм за вътрешно съвместителство в работата на съдебните служители, за да се обезпечи нормалното функциониране на администрацията. Предвид липсата на кандидатури за съдебни заседатели, кандидатът предлага целенасочено взаимодействие с  органите на местното самоуправление и обществеността. За частично преодоляване на недостига на вещи лица, ще инициира привличането на специалисти от региона да се впишат в списъка на вещите лица. Димитър Стратиев ще насърчава магистратите и съдебните служители да участват в различни форми на обучение с цел повишаване на професионалния им капацитет. За регулиране на натовареността на съдиите той смята, че може да допринесе промяната в процесуалните закони в посока преразпределение на видове дела като заповедните производства. Вероника Имова, Атанаска Дишева и Олга Керелска - членове на ВСС, поставиха на кандидата въпроси относно желанието му да се върне към съдийската професия, за неговата визия за съдебната карта, как ще отстоява независимостта на магистратите, за резултатите от реорганизацията на районните прокуратури в териториални отделения, както и за мерките, посредством които ще работи за преодоляване на посочените проблеми.

Подкрепа заявиха Цветинка Пашкунова и Вероника Имова - членове на ВСС, като посочиха, че кандидатурата му отговаря на законовите изисквания, предвид получените много добра атестационна и етична оценка и изградения административен опит. Обърнато бе внимание на дадената от общото събрание на съдиите подкрепа с аргумент богатия му професионален опит, показаните задълбочени познания, честност и етичност.

На основание чл. 60, ал 1 от Административния процесуален кодекс е допуснато предварително изпълнение на решението на Съдийската колегия за назначаване на Димитър Стратиев за административен ръководител – председател на Районен съд – Мадан.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд