Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия избра Пламен Петков за административен ръководител на Окръжен съд – София

20 февруари 2024 година

Съдийската колегия, която на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на        КРБ (обн. в ДВ бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш съдебен съвет, единодушно избра Пламен Петков за административен ръководител – председател на Окръжен съд – София.

Той има над 30 години стаж в органите на съдебната власт. Професионалната му кариера започва като младши съдия в Окръжен съд – София на 23.09.1993 г., след което от 01.08.1994 г. е преназначен на длъжност „съдия“. В периода 17.04.2006 г. – 04.12.2017 г. заема длъжността „заместник-председател“ на Окръжен съд - София, а от 01.02.2018 г. до 01.02.2023 г. е бил „административен ръководител – председател“. От 02.02.2023 г. изпълнява функциите „административен ръководител – председател“ на съда.

Съдия Петков кандидатства за поста, мотивиран от дългогодишната си работа в този орган на съдебната власт, от изградения професионален опит и с убеденост, че успешното управление на съда е свързано със спазване на добрите практики в административното ръководство и на управленските механизми. За втория си управленски мандат той е разработил система от последователни надграждащи цели и мерки, като извежда седем приоритета. Сред тях са гарантиране на независимостта и обективността в работата на  съдиите при осъществяване на правораздавателната дейност, противодействие на корупцията и предотвратяване на конфликт на интереси; спазване на етичните норми и правила; успешно използване на съвременните информационни и комуникационни технологии, оптимизиране на управлението на съда, подобряване на управлението на човешките ресурси чрез анализ и преразпределение на задълженията на отделните длъжности, както и насърчаване на магистратите и съдебните служители да повишават професионалната си квалификация и компетентност и други. Предвидени са мерки за обезпечаване на равномерна натовареност на магистратите, като включване на съдиите, ползващи отпуск, в разпределението на делата, осъществяване на мониторинг на направените отводи и на случаи на недобросъвестно поведение от страни и процесуални представители, осъществяване на ежемесечен контрол на движението на делата и запознаване на всички съдии с резултатите. Кандидатът обръща внимание на значението на събранията на съдиите в отделенията на съда за обсъждане на резултатите от инстанционния контрол на съдебните актове, за обмяна на мнения и за преодоляване на неясноти и противоречива съдебна практика.

Въпроси към кандидата поставиха Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева - членове на Съдийската колегия, които поискаха информация за разпределението на делата в съда, за работата със съдебните помощници, относно отстояването на независимостта на съдиите и взаимодействието с медиите, както и за неговата визия за провеждането на избори за членове на ВСС.

Подкрепа заявиха Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Цветинка Пашкунова и Даниела Марчева - членове на Съдийската колегия. Те посочиха, че Пламен Петков е съдия от кариерата, който притежава висока атестационна оценка и положително етично становище. Обърнато бе внимание на натрупания от него административен опит, на ангажираността и положените усилия за преодоляване на кадровата необезпеченост в районните съдилища в съдебния район и показаните организационни качества, което е високо оценено от съдиите при изслушване на кандидатурата му в общото им събрание. Изтъкнати бяха колегиалните отношения и много добрата комуникация с магистратите, както и дадената от тях подкрепа за неговата кандидатура.  

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд