Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, избра Минчо Танев за административен ръководител на Районен съд – Царево

20 февруари 2024 година

Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), единодушно избра Минчо Танев за административен ръководител – председател на Районен съд – Царево.

Той има над 23 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата му започва като следовател в ОСС – Бургас, ТО – Царево, в периода 12.06.2000 г. – 31.08.2008 г. От 01.09.2008 г. е съдия в Районен съд – Царево, като в периодите от 22.04.2014 г. до 03.11.2014 г., от 12.09.2023 г. и към настоящия момент е изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на съда.

Минчо Танев кандидатства за поста въз основа на натрупания житейски и професионален опит, на дългогодишната си работа в органите на съдебната власт в този съдебен район, въз основа на която е придобил увереност, че познава детайлно организацията и управлението на съда. Като свои приоритети той посочва запазване на постиженията на съда, както и повишаване на качеството на правораздаването, на срочността при постановяване на съдебните актове, подобряване на административното  обслужване на гражданите, на информираността на обществото за дейността на съда, и за укрепване на общественото доверие. В набелязаните за тяхното постигане мерки е поставен акцент на предприемането на активни действия за изграждане на нова сграда на Районен съд – Царево, предвид сериозните конструктивни проблеми в съществуващата. Приоритет ще бъде усъвършенстването на техническото оборудване, за да се осигури нормалният правораздавателен процес. За повишаване на неговото качество ще бъде насърчавано участието на магистратите и съдебните служители в семинари и обучения за повишаване на професионалната им квалификация, тяхното запознаване с отменени/обезсилени съдебни актове от въззивната или касационната инстанция, както и обсъждането на сходни казуси с цел недопускане на противоречива съдебна практика. Предвижда се провеждане на работни срещи с представителите на други държавни органи и институции, чиято дейност е свързана с работата на съда. Поставя се акцент на неговото взаимодействие с гражданите и подрастващите чрез дейности за повишаване на тяхната информираност за съдебната власт.

Въпроси към кандидата поставиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Вероника Имова, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова - членове на Съдийската колегия. Те поискаха информация за сградните проблеми и възможността за тяхното решаване съвместно с местната власт, за взаимодействието с Административен съд – Бургас по административнонаказателни дела, относно работата с Единната информационна система на съдилищата, както и за нуждата от реформа на съдебната карта на районните съдилища.

Подкрепа за съдия Танев заявиха  Вероника Имова, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска - членове на Съдийската колегия, като се мотивираха с изключителното впечатление от неговото представяне, показаното добро познаване на дейността и проблемите на Районен съд – Царево и на съдебния район. Посочен бе неговият принос за нормалното функциониране на съда в изключително драматичен момент. Обърнато бе внимание на дадената от съдиите в Общото събрание подкрепа и оценка за личните качества на Минчо Танев като честен, коректен, отговорен ръководител, който създава спокойна атмосфера в колектива.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд