Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС определи състава и предмета на дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов

20 февруари 2024 година

Съдийската колегия, която на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. в ДВ бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш съдебен съвет, определи предмета на дейност, срока на действие и състава на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов, създадена с решение на СК по протокол № 4/13.02.2024 г.

Предметът на работа на Временната комисия включва проучване на съдебни дела, изискване на информация от органите на съдебната власт, Върховната прокуратура, ГДБОП, ДАНС, СДВР, НАП, ИВСС, НБКСРС, както и други органи; изслушване на лица относно известни им обстоятелства за дейността на групата около Мартин Божанов; обобщаване и анализ на събраната информация. Уточнено е, че ще бъдат проучени съдебните дела за несъстоятелност на КТБ; за конфискация на активите на Ивелин Банев – Брендо и членовете на семейството му; „Манджуков срещу „Инвестбанк“; всички съдебни дела, по които страна е бил Мартин Божанов като физическо лице или свързаните с него физически и юридически лица; делата, по които страна или процесуален представител са били адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков, Калин Чанков; съдебните дела, по които Мартин Божанов или посочените адвокати са били свидетели или податели на сигнал или жалба (без да са били страна по съдебно дело), както и всички други съдебни дела, за които има данни за свързаност в публично достъпни източници на информация.

При изпълнение на поставените им задачи членовете на Временната комисия ще изискват съдействие от административните ръководители на органите на съдебната власт и от съдии, като ги включва в своята дейност или им възлага извършването на определени действия.

Работата на комисията ще продължи в рамките на три месеца и ще завърши с изготвяне на финален обобщаващ доклад, който ще бъде публично оповестен.

Колегията включи в състава на Временната комисия Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Олга Керелска, Даниела Марчева и Атанаска Дишева – членове на ВСС. Предстои временната комисия да определи свой председател.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд