Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, изслуша Радослав Димов – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София и Ясен Тодоров – следовател в Национална следствена служба

21 февруари 2024 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. в ДВ бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, изслуша Радослав Димов – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София, и Ясен Тодоров – следовател в Национална следствена служба. Магистратите пожелаха да бъдат изслушани във връзка с информация в медии обвързваща имената им с казуса „Мартин Божанов – Нотариуса“, която опетнява както тяхната репутация, така и накърнява авторитета на следствието и прокуратурата.

Колегията прие за сведение техните становища и взе решение да изпрати извадка от протокола от днешното заседание, в частта на изслушването на двамата магистрати, на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, както и на Временната комисия, създадена с решение на съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, а също така на изпълняващия функциите „главен прокурор“ и на главния инспектор на Инспектората към ВСС.

Прокурорската колегия покани за изслушване в заседание на 28.02.2024 г. Александър Червеняков – адвокат в Софийската адвокатска колегия, и четиримата бивши заместници на административния ръководител на Софийска районна прокуратура – Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев.

От Софийска градска прокуратура ще бъде изискана справка за образуването и движението на досъдебното производство, водено срещу организирана престъпна група, един от членовете на която е Мартин Божанов – Нотариуса. От СРП ще бъде изискана също информация относно образуването и движението на 25-те преписки, свързани с него, актът с който същите са приключени, данни за наблюдаващия прокурор по всяка от тях ведно със справка за случайното им разпределение.

Прокурорската колегия изиска от и. ф. „главен прокурор“ резултатите от  ревизионния доклад от проверката в СРП, непосредствено след изготвянето му.

В изпълнение на нейно решение ще бъде създаден на интернет страницата на ВСС раздел „Документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса“, на която своевременно ще бъдат публикувани постъпващи документи.

Прокурорската колегия предлага на Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов да изпрати  на ПК на ВСС, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, „Доклада относно дейности и обвързаности на Мартин Божанов – Нотариуса“, ведно с всички приложения и списъци към него.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд