Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Членове на съдийската и прокурорската колегии на ВСС обсъдиха актуални въпроси за съдебната реформа с представители на Европейската комисия

22 февруари 2024 година

Членове на съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет (ВСС), съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), както и на прокурорската колегия, която на същите основания, изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет (ВПС), проведоха онлайн среща чрез видеоконферентна връзка, с представители на Европейската комисия по Механизма за върховенство на закона. От страна на съдийската колегия участваха Атанаска Дишева, Даниела Марчева и Вероника Имова, а от прокурорската колегия – Калина Чапкънова. Европейската комисия бе представена от Георги Ганчев - дирекция „Правосъдие и потребители“, Томас Гарсия - Генерален секретариат, Корнел де Шамп - дирекция "Вътрешни работи", както и представител, отговарящ за националния план за възстановяване и устойчивост.

Основна тема на срещата бе конституционната реформа и произтичащите от нея промени в структурата и правомощията на Висшия съдебен съвет. Членовете на колегиите изразиха становища и съображения, във връзка с определяне състава на ВСС и ВПС, вкл. въведеното съотношение на парламентарната и професионалната квота, както и рисковете от политическо влияние в прокурорския съвет. Коментирани бяха проблемните моменти, произтичащи от закриването на пленума на ВСС,  неуредената правосубектността на двата съвета, правомощията на тяхното общо събрание и участието на членове на ВСС в работната група за изготвяне на нов Закон за съдебната власт. Представителите на Европейската комисия бяха запознати със статистически данни и основните моменти, свързани с провеждането на конкурсни процедури за повишаване в длъжност в по-горните нива съдилища. Разяснени бяха предприетите мерки и установената трайна практика от съдийската колегия за осигуряване на по-голяма бързина и ритмичност, вкл. чрез института за предварително изпълнение решенията на колегията. Коментирани бяха въпроси, свързани с провеждане на процедури за преместване на съдии заедно с щата им от по-ниско в по-високо натоварени съдилища, както и за командироването на съдии. 

Представителите на Европейската комисия поискаха информация и коментар относно прилагането на механизма за отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор и неговите заместници. Обърнато бе внимание върху избора и назначаването на ad hok прокурор от прокурорската колегия и възможностите за контрол върху неговите решения. В хода на дискусията бяха направени и коментари за предприетите действия във връзка с информацията за оказан натиск и евентуална свързаност на магистрати със случая „Мартин Божанов – нотариуса“.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд