Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към ВСС повторно поиска да бъде конституиран в Закона за съдебната власт като консултативен орган към ВСС и ВПС

26 февруари 2024 година

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет гласува актове от № 200 до № 206 включително.

Повторно и настоятелно, във връзка с важни обществени процеси, ГС към ВСС предложи да бъде конституиран в новия Закон за съдебната власт като консултативен орган към Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, както и представители на организациите членове на ГС към ВСС да бъдат включени в работната група за подготовка на проекта на ЗИД на ЗСВ.

Гражданският съвет дава и пълна подкрепа на предложенията на Българската асоциация на съдиите по вписванията, попълването на имотния регистър да се извършва от съдии, чието назначаване и кариерно развитие да се решава от Висшия съдебен съвет.

Напълно е подкрепено становището на Камарата на следователите в България, относно Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, касаещо следователите, относно конкурси, оценяване и други.

Изразена е подкрепа и към настояването на Асоциацията на държавните съдебни изпълнители да бъдат разширени правомощията им в посока на събиране на публичните вземания.

Дадена е  подкрепа и по предложенията на Сдружение „СССРБ“ да се предвиди в проекта на ЗИД ЗСВ - в преходните и заключителни разпоредби, че дейността на вещите лица се урежда с отделен закон.

Членовете на Гражданския съвет изразиха неудовлетворение, че ГС към ВСС не е поканен за участие в Работната група към Министерството на правосъдието, въпреки заявеното желание с акта от предходно заседание. 

По предложение на Сдружението на одиторите в публичния сектор – СОПС, бе обсъден актуален проект на Закон за Сметната палата. С гласувания акт  членовете на ГС към ВСС изразяват възмущение, че не са предприети действия от законодателя по предходни предложения от 2022 г. и 2023 г.

Бе дадена подкрепа на предложението на Съюза на младите юристи по актуални въпроси на висшето образование по специалност „Право“. С Акт № 206 Гражданският съвет взе решение да създаде Работна група за изготвяне на предложения за реформа в юридическото образование, в която да бъдат включени за участие представители на Министерство на правосъдието и Министерство на образованието.

Актове от № 200 до № 204 включително, се изпращат на Министерството на правосъдието, в т. ч. работната група по ЗИД ЗСВ. Акт № 205 се изпраща на Народното събрание - на комисията „Бюджет и финанси“ и Комисията по правни въпроси, на Министерството на правосъдието и Сметната палата.

Следващото редовно заседание на ГС към ВСС е насрочено за 19 април 2024 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд