Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, която изпълнява функциите на Висш съдебен съвет, избра за втори мандат Веселина Узунова-Панчева за председател на Районен съд – Каварна

27 февруари 2024 година

 

Съдийската колегия, която на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. в ДВ бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш съдебен съвет, избра единодушно, за втори мандат, Веселина Узунова-Панчева за председател на Районен съд – Каварна. Съдия Узунова има над 17 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Тя е назначена е в Районен съд – Каварна на 01.03.2006 г., а в периода от 12.06.2017 г. до 12.06.2022 г. е председател на съда. След изтичане на първия ѝ мандат е определена за и. ф. административен ръководител на органа. Тя обясни своята мотивация за участие в конкурса с придобития професионален и административен опит, постигнатите резултати в дейността на районния съд и необходимостта от надграждане на добрите практики за повишаване качеството на работа и издигане престижа на работещите в нея съдии и служители. Съдия Узунова обърна внимание и на поетата отговорност към жителите двете общини – Каварна и Шабла, на чиято територия работи районния съд. Според нея получената доверие и подкрепа от гражданското общество за запазване на институцията – Районен съд – Каварна, я ангажира да отговори на високите обществени очаквания.  

В Концепцията си за стратегическо развитие Веселина Узунова набелязва четири стратегически цели, свързани със справедливо, бързо и качествено правораздаване; отговорно, прозрачно и ефективно управление на съда; повишаване на общественото доверие и ефективно използване на информационните технологии, включително електронно правосъдие. Приоритетно усилията ще бъдат насочени към повишаване на показателя - срочност за разглеждане на делата, понижаване броя на несвършените дела и повишаване качеството на правораздавателната дейност. Сред предвидените мерки са: контрол за спазване на процесуалните срокове и времеви стандарти за разглеждане на делата, периодични срещи със съдиите за анализ и оценка на причините за забава на делата и дисциплиниране на процеса чрез ангажиране отговорността на участниците в процеса; мониторинг върху качеството на постановените актове и анализ на съдебната практика; поддържане на високи стандарти на обслужване на граждани, оптимизиране на комуникацията с обществеността. Акцент е поставен върху извършването на периодичен анализ на използваните информационни технологии в съда и възможностите за оптимизиране на работните процеси. Ще продължи да се усъвършенства и процесът за електронен обмен на съдебни книжа, документи и съобщения и извършване на процесуални действия между звената на съдебната власт и участниците в отделните производства.

Въпроси към кандидата зададоха председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова и Атанаска Дишева – член на Съдийската колегия, във връзка с констатирани затруднения в работата с модулите за  натовареността и случайното разпределение в Единната информационна система на съдилищата.  Съдия Узунова бе подкрепена от членовете на колегията Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева, които се обединиха, че тя има един успешен мандат, като председател на съда и нейната кандидатура удовлетворява всички законови изисквания за заемане на длъжността. Посочено бе, че съдия Узунова работи в Районен съд – Каварна от 2006 г., притежава богат професионален опит и се е доказала като диалогичен, честен и отговорен човек.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд