Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, единодушно избра Венцислав Вълчев за втори мандат административен ръководител на Районен съд – Луковит

5  март 2024 година

Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), единодушно избра Венцислав Вълчев за втори мандат административен ръководител – председател на Районен съд – Луковит.

Той има над 24 години юридически стаж. Професионалната му кариера започва като следовател в Окръжна следствена служба – Ловеч, Териториално отделение – Тетевен през 1999 г. От 01.04.2006 г. заема длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Тетевен. С решение на ВСС от 06.06.2017 г. е назначен за административен ръководител на Районен съд – Луковит. След изтичане на мандата му е определен за изпълняващ функциите „административен ръководител – председател“ на съда.

Венцислав Вълчев кандидатства за втори мандат предвид натрупания житейски и професионален опит, придобитите административни умения, познаването на особеностите на съдебния район и получената подкрепа от общото събрание на съдиите. Той отбелязва постигнатите успехи от съдиите в Районен съд – Луковит, свързани със създаването на добри съдебни практики, отлично взаимодействие с правоохранителните органи, и с местната общност. Кандидатът поставя акцент на институционалната самостоятелност и отбелязва, че малките съдилища са онова звено от съдебната власт, което стои най-близо до хората, като може да повлияе на местната общност и да спомогне за развитието на региона. Съдия Вълков представи многобройните извънсъдебни инициативи на Районен съд – Луковит, свързани с правораздаването, като работа с осъдели лица и усилия за тяхната ресоциализация, грижи за психично болни, лица с увреждания, детско правосъдие и други, изградили доверието и уважението на местната общност към институцията. Развитието на съда кандидатът обвързва с неговото запазване като териториална структура в съдебната система. Като приоритети посочва осъществяване на извънпроцесуално сътрудничество с държавни органи и обществени организации при набелязване на проблеми в обществения живот, непосредствено свързани с правораздаването, кадрово укрепване на съда и повишаване на професионалната квалификация на магистратите и на административния капацитет на съдебната администрация. Ангажира се с осъществяването на ежемесечен контрол върху срочността на разглеждане на делата и изготвянето на съдебните актове. В тази връзка предлага провеждане на обучение на кметове и кметски наместници относно връчването на съдебни книжа. Негов приоритет е реализирането на проект за изграждане на нова съдебна сграда за Районен съд – Луковит, както и създаване на „синя стая“ и осигуряване на специализирана подготовка на участниците в правни процедури с непълнолетни и малолетни.

Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова - членове на ВСС, поставиха на кандидата въпроси за готовността на съда да продължи да работи по проекти, извън пряката правораздавателна дейност, и за личната му визия за реформа на съдебната карта.

Подкрепа заявиха Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова - членове на ВСС, като се мотивираха с неговата дългогодишна кариера в съдебната власт, получените много добра атестационна оценка и положително етично становище, както и подкрепа от колегите му за втори мандат. Обърнато бе внимание на проявените лични качества на диалогичен и инициативен ръководител, който много добре познава работата и проблемите на Районен съд – Луковит, показал способност да се справя с трудностите и да развива добри практики. Посочено бе, че съдът е изградил свой характерен облик, който го откроява на съдебната карта на страната и който е насочен към местната общност.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд