Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, изслуша съдия от Апелативен съд – София и съдебни служители от Софийска районна прокуратура, във връзка с дейността на групата около Мартин Божанов

6 март 2024 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.) изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, започна своето заседание с произнасяне по предоставените на 28.02.2024 г. материали от Борислав Георгиев – прокурор в Софийска районна прокуратура. Колегията взе решение да изпрати материалите на наблюдаващия прокурор в Софийска районна прокуратура, с искане за разрешение да бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов (създаден с решение на Прокурорската колегия по протокол № 7 от 21 февруари 2024 г., т.17).

Заседанието продължи с изслушване на съдия Галя Георгиева от Апелативен съд – София, която е бивш съдия в Апелативния специализиран наказателен съд и член на Висшия съдебен съвет в периода 2012 г. – 2017 г. Тя поиска среща с членовете на Прокурорската колегия, за да защити своите - име и професионален авторитет, след като пред Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, подсъдимо лице съобщи  информация, свързваща я с т. нар. „нотариус“. Съдия Георгиева заяви, че няма съпричастност към Мартин Божанов и бе категорична, че няма да допусне разпространяване на клевети спрямо нея, набедяването й в престъпления, както и уронване на доброто ѝ име. Тя предостави писмени материали – копия на влезли в сила съдебни актове и информация, публикувана на интернет сайта на Антикорупционния фонд, които ще бъдат публикувани и на интернет сайта на ВСС. Във връзка с предоставена конкретна преписка, Прокурорският съвет ще поиска от изпълняващият функциите административен ръководител на Софийска районна прокуратура да предостави заверен препис от нея, при съгласие на наблюдаващия прокурор.

В изпълнение на свое решение по протокол № 8/28.02.2024 г., Прокурорският съвет изслуша служителите от Софийска районна прокуратура - Диана Колева – съдебен секретар, и Дима Куюмджиева – съдебен администратор. Те отговаряха на въпроси, във връзка с организацията и провеждането на коледно тържество на СРП през 2021 г., вкл. присъствието на външни лица, както и посещения на Мартин Божанов и адвокат Велимир Атанасов в кабинета на районния прокурор. За следващите редовни заседания на колегията ще бъдат поканени 16-те прокурори, включени в списъка на участвалите в коледното тържество, като се предвижда на всяко от заседанията да бъдат изслушани по осем от тях.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд