Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, утвърди бюджетите на ВКС, ВАС и съдилищата, както и Класификатор на длъжностите в администрацията им

7 март 2024 година

Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.) утвърди бюджетите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд и съдилищата на Република България за 2024 г., и тяхното разпределение, съгласно приложения, които са неразделна част от решението.

Утвърдените бюджети се представят в Министерския съвет, Сметната палата и Министерството на финансите, във връзка с чл. 2, ал. 7 от ЗДБРБ за 2024 г.

Бюджетите на ВКС и ВАС за 2024 г. са съобразени с предложените от тях разпределения на утвърдените средства в чл. 2, ал. 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., както и с извършени анализи на изпълнението на бюджетите им за 2023 г. и с предстоящите приоритетни разходи. Заложени са суми за обезщетения по Кодекса на труда и Закона за съдебната власт, за увеличение на индивидуалните работни заплати, средства за изплащане на облекло и за изплащане на СБКО.

Общият размер на разходите за съдилищата възлиза на 628 361 700 лв. Тези средства са разпределени приоритетно за разходи за персонал и текуща издръжка, както и за капиталови разходи в областта на електронното управление и използваните информационни и телекомуникационни технологии.

Съдийската колегия, изпълняваща функциите на ВСС, утвърди Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата, на основание чл. 341, ал. 1 от ЗСВ, в сила от 01.01.2024 г.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд