Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към ВСС настоява да бъде конституиран в ЗСВ като консултативен орган към Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет

12 март 2024 година

 

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет (ГС) проведе извънредно заседание на 11 март 2024 г., на което бяха приети два акта и решения, във връзка с проекта на новия Закон за съдебната власт, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерство на правосъдието.

След проведено обсъждане, неправителствените организации приеха Акт № 207, с който в рамките на обявените обществени консултации отново настояват ГС да бъде конституиран като консултативен орган към Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет. Сред мотивите са дългогодишната непрекъсната дейност на органа, който е единствен по рода си в област „Правосъдие“ и представлява утвърден механизъм за защита на гражданските интереси и обществено участие по актуални теми за съдебната власт.

Гражданският съвет отправя конкретни предложения за допълнение на разпоредбите на чл. 214 от проекта на ЗСВ, свързани с неговото конституиране, структура и дейност. Предлага се в състава на ГС да участват по един изборен член на ВСС и на ВПС, както и професионални и граждански неправителствени организации, извършващи дейност в обществена полза и имащи отношение по теми в област „Правосъдие“. Предлага се в ЗСВ да бъде посочено още, че „Гражданския съвет осъществява своята дейност с цел реализиране на конституционно гарантираното право на гражданите, като първоизточник на държавната власт, да участват в управлението на държавата, в процесите на взимане на решения и осъществяване на граждански контрол в област „Правосъдие“. Като област на взаимодействие е определена цялостната дейност на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, към която има обществен интерес или която се нуждае от експертна подкрепа от страна на организациите - членове на ГС към ВСС и ВПС.

С Акт № 208 съпредседателите на Гражданския съвет от страна на ВСС и неправителствените организации са упълномощени да участват в заседанията на Комисията по Правни въпроси към Народното събрание при обсъждане на проекта на ЗСВ.

Гражданският съвет взе решение отново да бъдат изпратени становищата на Камарата на следователите в България, Асоциацията на държавните съдебни изпълнители,  Българската асоциация на съдиите по вписванията и Сдружението на съдебно-счетоводните експерти в Република България, които вече са обсъждани през м. февруари и за които е изразена подкрепа с актове №№ 201-204 вкл. Становищата, касаят статута на следователите; допълване на сега действащата разпоредба на чл. 264, ал. 2 от ЗСВ за държавните съдебни изпълнители; включване на нова Глава XIII в ЗСВ – „Съдии по вписванията“; допълване на преходните и заключителни разпоредби в новия ЗСВ с текст регламентиращ, че дейността на вещите лица се урежда с отделен закон. Със следващо решение, на организациите от ГС е осигурена възможност да предоставят нови становища и предложения по проекта на ЗСВ, в срок до 13.00 ч. на 12 март 2024 г., с оглед своевременното им предоставяне на  Министерство на правосъдието. 

Актовете на Гражданския съвет ще бъдат предоставени на Министерството на правосъдието и на Общото събрание на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет по чл. 130б, ал. 4, т. 1 от КРБ, във връзка с § 31, ал. 1 от ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 18 от 01.03.2024 г.), изпълняващо функциите по чл. 30, ал. 2, т. 20 от ЗСВ.

 

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд