Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, изслуша прокурори от СРП, във връзка с данни за присъствието на Мартин Божанов на коледно тържество през 2021 г.

13 март 2024 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.) изпълнява  функциите на Висш прокурорски съвет, изслуша десет прокурори от Софийска районна прокуратура били на коледното тържество в Банско през 2021 г., на което има данни, че е присъствал и Мартин Божанов с прякор нотариуса. Списъкът с имената на участниците в тържеството бе предоставен от съдебния администратор на Софийска районна прокуратура по време на нейното изслушване от колегията.

Днес, по азбучен ред бяха изслушани прокурорите Вероника Димитрова, Десислава Въткова-Николова,  Мария Бакалска, Ралица Първанова, Божидар Кирилов, Иван Караиванов (към настоящия момент прокурор в Районна прокуратура-Благоевград), Иван Димитров, Йордан Стоянов, Николай Николаев и Преслав Ролински. Те отговаряха на въпроси изясняващи фактите и обстоятелствата за проведеното събитие и присъствието на външни лица, като само един от тях потвърди присъствието на Божанов, уточнявайки, че не го познава. Прокурорите отрекоха да са им разпределяни преписки, както и да са изисквани от тях справки по конкретни преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов,

Представляващият Прокурорската колегия Стефан Петров съобщи, че са постъпили материали от Софийска градска прокуратура (СГП) и Софийска районна прокуратура (СРП) изискани с решение на колегията по протокол № 7/21.02.2024 г. Във връзка със справката от СГП за образуването и движението на досъдебното производство, водено срещу организирана престъпна група, един от членовете на която е Мартин Божанов, бе взето решение да бъдат поканени за изслушване при закрити врата петимата наблюдаващи прокурори, след като приключи изслушването на втората група прокурори от СРП.

От СРП е предоставена информация за образуването и движението на 25-те преписки, свързани с Божанов; актът с който същите са приключени, наблюдаващият прокурор по всяка от тях, ведно със справка за случайното им разпределение. Материалите ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС в раздел „Документи, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов“ при спазване на Закона за защита на личните данни. Взето бе решение да се изиска справка от СГП за движението на Пр.пр № 5714/2020 г. по описа на СРП, образувана по повод постъпили от Специализираната прокуратура материали, касаещи анонимен сигнал за имотни измами срещу Н.А. и Мартин Божанов.

На следващото заседание на Прокурорската колегия на 20.03.2024 г. ще бъдат изслушани прокурорите от СРП: Панайот Газдов, Боряна Кангалджиева, Надя Маринова, Калин Владимиров, Георги Обидимски, Евгени Тодоров, Гергана Стоянова, Пламен Петков, както и Радослав Тодоров (към настоящия момент прокурор в Софийска градска прокуратура).

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд