Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, изслуша прокурори по случая „Мартин Божанов“ и реши да изиска справка за прилаганите СРС спрямо магистрати в периода от 2019 г. досега

 

20  март 2024 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.) изпълнява  функциите на Висш прокурорски съвет, започна своето заседание с изслушване на Сотир Цацаров – завеждащ отдел при Върховната прокуратура. Той бе допуснат до участие в заседанието на колегията, по негово искане, във връзка с изявления на народни представители и други лица, направени в заседанията на парламентарната Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, както и твърдения в медийни публикации, свързани със служебната му дейност.

 

Прокурор Цацаров коментира факти, предостави данни и разяснения, във връзка с конкретни изявления на: Владислава Цариградска - съдия в Окръжен съд – Плевен, включително при изслушването ѝ пред Съдийската колегия на ВСС, на Веселин Денков, на Ивайла Бакалова и на Бойко Рашков. Сотир Цацаров заяви, че не познава Мартин Божанов, не е имал съучастие, съпричастност или подпомагане на т. нар. „група около Нотариуса“. Той уточни, че като главен прокурор не е имал никаква информация за Божанов, включително получена по официален ред от други институции. Прокурор Цацаров отговори на въпроси на членовете на Прокурорската колегия и се обяви за разкриване на обективната информация по случая.

Заседанието продължи с изслушването на втората група прокурори от Софийска районна прокуратура -  Панайот Газдов, Боряна Кангалджиева, Надя Маринова, Калин Владимиров, Георги Обидимски, Евгени Тодоров, Гергана Стоянова, Пламен Петков, както и Радослав Тодоров (към настоящия момент прокурор в Софийска градска прокуратура). Те отговаряха на въпроси изясняващи фактите и обстоятелствата за проведеното събитие и присъствието на външни лица.

Прокурорската колегия взе решение да се поиска от наблюдаващия прокурор в Софийска районна прокуратура разрешение за публикуване на получената на 18 март 2024 г. преписка, при спазване на Закона за защита на личните данни.

От и.ф. главния прокурор на Република България ще бъде изискана справка за исканите и прилаганите специални разузнавателни средства, от 01.01.2019 г. до настоящия момент, спрямо съдии, прокурори, следователи, инспектори от ИВСС и членове на ВСС, с посочване заявителя на исканията.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд