Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, единодушно избра Аделина Алексиева за административен ръководител на Окръжна прокуратура - Перник

20  март 2024 година

 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.) изпълнява  функциите на Висш прокурорски съвет, след проведено явно гласуване и при резултат 9 гласа „За“ и нито нито глас „Против“, назначи Аделина Борисова-Алексиева за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Перник. Тя има над 25 години юридически стаж и професионалната ѝ кариера започва на 01.02.1999 г. като следовател в Окръжна следствена служба – Перник. В периода от 20.10.2005 г. до 01.06.2006 г. е прокурор в Районна прокуратура – Брезник. В периода от 01.06.2006 г. до 05.06.2020 г. е прокурор в Районна прокуратура – Перник,  била е заместник-районен прокурор от 26.03.2007 г. до 13.03.2015 г. и районен прокурор в периода от 05.06.2015 г. до 05.06.2020 г.  През 2021 г. започва втория си  мандат на административен ръководител на органа, а длъжността заема до 25.07.2022 г., когато след участие в конкурс е повишена в длъжност „прокурор“ в Окръжна прокуратура – Перник.

Пред членовете на Прокурорската колегия кандидатът сподели, че сред мотивите за заемане на длъжността са натрупания управленски опит, познаването в детайли на процесите, на личните и професионалните качества на магистратите и служителите от съдебния район, както и убедеността, че може да допринесе за развитието и утвърждаването на Окръжна прокуратура – Перник като един от водещите органи на съдебната власт в страната. Според прокурор Алексиева спецификата на региона определя като приоритетни мерките за противодействие на битовата престъпност, престъпленията, свързани с разпространението на наркотици и корупционните престъпления.

В Концепцията си за стратегическо управление прокурор Алексиева залага на приемственост и надграждане на постигнатите резултати и определя следните приоритети: съкращаване продължителността на разследването в досъдебната фаза и повишаване качеството на разследване; приоритетна работа на прокурорите по досъдебните производства с продължителност на разследването над две-три години и намаляване техния брой до минимум; постоянно подобряване качеството на прокурорските актове, с цел запазване на минималния брой върнати от съда дела за доразследване и оправдателни присъди; постигане на равномерно разпределение на преписки и дела и изравняване на натовареността на прокурорите и на следователите.Предвидени са мерки за засилване на разяснителната и превантивна дейност сред подрастващите, за изграждане на добрите нрави и отговорност за спазване на закона и добрите морални и правни норми.

Въпроси към кандидата зададоха членовете на колегията Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, във връзка с продължителността на изготвяне на съдебните експертизи, преодоляване на проблема с неравномерното разпределение на преписките и делата, принципа при подбор на нейните заместници, подобряване условията за работа и решаване на сградния проблем.

Прокурор Алексиева бе подкрепена от Йордан Стоев и Пламен Найденов, които споделиха лични впечатления от нейната работа. Посочено бе, че тя успешно се е справила с процеса по окрупняване на Районна прокуратура – Перник, детайлно познава спецификата на региона, и има ясна визия за дейността на Окръжна прокуратура - Перник. В подкрепа на прокурор Алексиева се изказа и Евгени Иванов, който обърна внимание на представената концепция и нейното структуриране, както и на доверието на магистратите и съдебните служители.

Решението на Прокурорската колегия може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от обявяването му.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд