Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС, която изпълнява функциите на ВПС, прие анализ на констатираните от ИВСС случаи на нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок по наказателни производства за периода 01.04.2023 г. – 30.09.2023 г.

20 март 2024 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на основание § 23, ал. 2 от ПЗР към ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106 / 22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, прие данните за установени от Инспектората към ВСС (ИВСС) нарушения на правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок по Глава трета „а“ ЗСВ, както и отчетите на министъра на правосъдието за постъпили заявления и изплатени обезщетения по този ред, за периода 01.04.2023 г. - 30.09.2023 г. Колегията прие анализ на констатираните от ИВСС случаи на нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок по наказателни производства по чл. 60м от Закона за съдебната власт, за посочения период. Документите ще бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС.

Данните за отчетния 6-месечен период показват, че е налице  намаляване на броя на приетите за основателни заявления, касаещи забави в наказателни производства, допуснати в досъдебната фазата. Постъпили са общо 19 брой заявления, докато през предходния 6-месечен период те са били 31. Забавяния допуснати само във фаза на досъдебното производството за анализирания период са констатирани по 4 на брой заявления, като за сравнение с предходен анализиран период, същите са били 3 на брой. За анализирания период е отчетено само 1 заявление, при проверката на което е констатирана продължителност на фаза досъдебно производство над 20 г. Такива не са били установени в предходния анализиран период. Не са отчетени и заявления с продължителност на производства до 3 години.

Запазва се тенденцията най-голямата част от нарушенията на правото за разглеждане на делото в разумен срок да са допуснати от разследващите органи и прокуратурите в Софийски апелативен район. От общо 19 заявления, по повод на които ИВСС е установил необосновано забавяне, допуснато във фазата на досъдебното производство от страна на посочените органи в анализа, 12 са заявленията, касаещи досъдебни производства от Софийския апелативен район, за Апелативен район - Велико Търново - 1 заявление, за Апелативен район - Пловдив - 5  заявления и за Апелативен район - Варна - 1 заявление.

Прокурорската колегия не прие нови мерки по смисъла на чл. 60м, ал. 2 ЗСВ и напомня на административните ръководители на прокуратурите, че следва да продължат прилагането на мерките, приети с решение по т.90.1.6 от Протокол № 21/19.07.2018 г. и решение по т.1.5 от Протокол №29/22.11.2018 г.на Пленума на ВСС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд