Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия на ВСС, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, изслуша наблюдаващите прокурори от СГП по досъдебното производство с предмет на разследване дейността на Мартин Божанов и свързани с него лица

27 март 2024 година

Прокурорската колегия, която на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, изслуша при закрити врата Йордан Петров, Светослав Милушев, Пламен Иванов, Деян Захариев и Мария Кабалакова – наблюдаващи прокурори по досъдебно производство № 188/2023 г. на СО-СГП, пр. пр. № 24022/2022 г. по описа на СГП, образувано по справка на ГДБОП г., във връзка с дейността на т. нар. „група около Мартин Божанов“.

Прокурорите отговаряха на конкретни въпроси и заявиха, че досъдебното производство е образувано в законовия срок, като веднага след постъпване на справката в Софийска градска прокуратура е започнала проверка по нея. Те съобщиха, че и към момента се извършват активни действия по разследването, разпитани са 48 свидетели, приобщени са писмени доказателства, извършени са претърсвания и изземвания на адреси свързани с Мартин Божанов и са назначени експертизи.

Прокурорската колегия не констатира нарушение на принципа на случайния подбор при определянето на наблюдаващите прокурори както при първоначалното определяне на прокурор по прокурорската преписка, така и при сформиране на разследващия екип по досъдебното производство. Не са констатирани нарушения на процесуалните срокове при извършване на проверката по постъпилата справка от ГДБОП, както и при разследването по досъдебното производство. Според членовете на Прокурорската колегия не се констатира бездействие от наблюдаващите прокурори и е налице ритмичност при изпълнение на законовите им задължения.

Решенията на Прокурорската колегия ще бъдат изпратени на Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с  дейността на групата около Мартин Божанов.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд