Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на ВСС и ВПС разпредели управлението на имотите на съдебната власт

11 април 2024 година

Общото събрание по чл. 130б, ал. 4, т. 1 от Конституцията на Република България, във връзка с § 31, ал. 1 от ЗИД на Закона за съдебната власт (ДВ, бр. 18/01.03.2024 г.), изпълняващо функциите по чл. 30, ал. 2, т. 20 от ЗСВ,  уреди управлението на недвижимите имоти на съдебната власт.

Общото събрание на ВСС и ВПС потвърди решенията на Пленума на ВСС за възлагане на стопанисването на административните ръководители на органите на съдебната власт на всички недвижими имоти, приети на основание чл. 388, ал. 2, предложение второ от Закона за съдебната власт (ЗСВ), също тези за разпределение на ползването на всички недвижими имоти между отделните органи, приети на основание чл. 388, ал. 2, предложение първо от ЗСВ, както и тези за възлагане на стопанисването и разпределението на ползването на имоти за нуждите на Националния институт на правосъдието.

Съгласно решението на Общото събрание, СК на ВСС на основание § 31, ал. 4 от ПЗР на ЗСВ замества досегашния ВСС по всички договори, сключени с частно-правни субекти за отдаване под наем на имоти за нуждите на съд, прокуратура, или съвместно ползване от съд и прокуратура, за което е необходимо да се подпишат допълнителни споразумения. СК на ВСС замества досегашния ВСС и по всички договори, сключени с общински или областни администрации за нуждите на съд, прокуратура, или смесено  ползване от съд и прокуратура, както и по тези за услуги и доставка, свързани с дейности по управлението на всички имоти на съдебната власт, за което е необходимо да се подпишат допълнителни споразумения.

Съдийската колегия на ВСС е необходимо да извърши ново упълномощаване на административните ръководители на органите на съдебната власт, на които е възложено стопанисването на недвижими имоти, за да организират и провеждат процедури за отдаване под наем на недвижими имоти или части от недвижими имоти – държавна собственост, при условията и реда на ЗДС и ППЗДС; да сключват, изменят, прекратяват или развалят договори за наем със спечелилите търговете участници, като страна по договорите да бъде СК на ВСС, както и да я представляват пред общински и държавни администрации. Съдийската колегия на ВСС трябва да уведоми административните ръководители на органите на съдебната власт, че разходите, произтичащи от собствеността на имотите, се обезпечават и планират по нейния бюджет, а разходите, свързани с актуализиране или съставяне на акт за държавна собственост за предоставените за ползване имоти, се извършват в рамките на утвърдените бюджети на органите. Съдийската колегия на ВСС е страна в процедурите по предоставяне безвъзмездно за управление на имоти – публична или частна държавна или общинска собственост, или при придобиване в собственост чрез възмезден способ на имот за нуждите на съд, прокуратура или за съвместно ползване от съд и прокуратура, включително и при сключване на съответните договори. СК на ВСС е страна също по договори с частноправни субекти за възмездно ползване под наем на имоти за нуждите на съд, прокуратура или за съвместното им ползване. Също СК на ВСС възлага стопанисването на недвижим имот – публична или частна държавна собственост, предоставен безвъзмездно за управление или придобит чрез възмезден способ за нуждите на съд, на прокуратура, или за съвместно ползване от тях. СК – ВСС разпределя ползването на недвижим имот, като когато имотът е предназначен за съвместно ползване от съд и прокуратура, нейното решение се съгласува с ПК на ВСС.

Общото събрание на ВСС и ВПС прие, че СК на ВСС определя реда, по който да се разпределят разходите за поддържането, текущите ремонти и текущата издръжка на всички недвижими имоти, съгласувано с ПК на ВСС. СК на ВСС замества досегашния ВСС като страна по всички сключени от него договори за строителство, проектиране, инженеринг и други услуги за обектите, предвидени за нуждите на съд или за съвместно ползване от съд и прокуратура, за което е необходимо да бъде определен член от СК на ВСС за възложител по ЗОП за подписване на съответните допълнителни споразумения. ПК на ВСС също е необходимо да определи възложител по ЗОП за всички обекти, предвидени за нуждите на структури на прокуратурата, за които са приети решения на Пленума на ВСС и са предмет на сключени договори или предстоящи процедури по обявяване на обществени поръчки за строителство, проектиране, инженеринг и други услуги за тези обекти през настоящата бюджетна година. Средствата за обектите на структури на прокуратурата, представляващи капиталов разход се осигуряват от бюджета на ПК на ВСС.

Съдийската колегия съвместно с Прокурорската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, ще взема решения за разпределение на имотите от ведомствения жилищен фонд на досегашния ВСС между двете колегии. Всяка от тях ще определи състав на жилищната комисия за ведомствения жилищен фонд.

Общото събрание на ВСС и ВПС потвърди решенията на Пленума на ВСС за възлагане на административните ръководители на органите на съдебната власт стопанисването на всички недвижими имоти, представляващи почивни и учебни бази, приети на основание чл. 388, ал. 2, предложение второ от ЗСВ.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд