Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, прие информация за използването на ЕДИС в АССГ

16 април 2024 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, на основание чл. 130б, ал. 2, т. 6 от Конституцията на Република България, прие за сведение използването на „Единната деловодна информационна система и среда за съвместна работа за нуждите на Върховния административен съд и 28 регионални административни съдилища“ (ЕДИС) в Административен съд – София-град (АССГ), считано от 13.05.2024 г.

С решението се продължава използването на действащата деловодна система в АССГ, като вътрешна такава, до приключване на преходния период и окончателно верифициране на данните.

Колегията препоръча на административните ръководители на административните съдилища да прекратят използването на действащите деловодни системи в съдилищата като вътрешни такива, считано от 01.01.2025 г.

ЕДИС се използва успешно повече от една година във Върховния административен съд, след като внедряването ѝ е одобрено с решение по т. 49 от протокол № 27 от 16.12.2021 г. на Пленума на ВСС, считано от 04.01.2022 г. Преди това тя бе съгласувана от министъра на правосъдието и председателя на Държавна агенция „Електронно управление“ (съгласно действащата към момента на съгласуване разпоредба на чл. 360б от ЗСВ).

С решение на Пленума на ВСС по протокол № 9/06.04.2023 г. е одобрено внедряването на ЕДИС в осем административни съдилища в страната, считано от 18.04.2023 г. С оглед измененията на ЗСВ от месец юни 2023 г., ЕДИС следва да се счита за действаща по смисъла на § 39, ал. 1 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (ДВ, бр. 48 от 2023 г.).

С писмо от 08.04.2024 г. председателят на АССГ е обосновал готовност за въвеждане в експлоатация на системата, след което тя ще бъде действаща в цялата система на административното правосъдие.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд