Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, избра Румяна Митева-Насева за административен ръководител на Районен съд - Благоевград

18 април 2024 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, изпълняваща функциите на ВСС, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), избра с 8 гласа „за“ и 4 гласа „против“ Румяна Митева-Насева за административен ръководител – председател на Районен съд – Благоевград.

Румяна Митева-Насева има над 16 години юридически стаж. Кариерата ѝ в органите на съдебната власт започва като прокурор в районна прокуратура – Сандански в периода 01.12.2008 г. – 06.01.2014 г., като в периода 19.10.2009 г. – 06.01.2014 г. е  командирована в Районна прокуратура - Благоевград. След това е прокурор в Районна прокуратура – Благоевград до 14.05.2015 г., от когато е назначена като съдия в Районен съд – Петрич. В периода 03.02.2020 г. – 15.02.2022 г. е командирована от Районен съд – Петрич в Административен съд – Благоевград. От 30.10.2023 г. и към настоящия момент е съдия в Районен съд – Благоевград.

Румяна Митева-Насева се кандидатира за поста, мотивирана от натрупания житейски и професионален опит в съдебната система като прокурор и съдия и извън нея като адвокат. Тя сподели, че като новопостъпила се чувства равноотдалечена от колегите в съда и това ще ѝ позволи да работи за подобряване на микроклимата и създаване на разбирателство. Ангажира се ясно и открито да поставя въпросите пред общото събрание на съдиите, като се изслушват всички мнения. При непрекъсната комуникация с магистратите, диалогично и в условия на прозрачност да ръководи съда и администрирането на правораздавателния процес. Напрежението в съда, според нея се дължи на значителната натовареност в гражданското и наказателното отделение. Високият професионализъм на съдиите обаче осигурява много добрите резултати на правораздавателната дейност. Кандидатът сподели визия за преодоляване на проблема с натовареността и за надграждане на постиженията на Районен съд - Благоевград. Тя заяви готовност да подкрепя идеите на членовете на колектива и като съдейства за тяхното реализиране в публичните инициативи на съда. Приоритет за нея ще бъде предоставянето на ефективно правораздаване, модерно и високотехнологично обезпечаване на достъпа до делата и информацията, генерирана от съдилищата, осигуряване на публичност, безпристрастност и предвидимост.

Подкрепа за кандидатурата заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Боян Магдалинчев – представляващ Съдийската колегия на ВСС, Драгомир Кояджиков, Вероника Имова и Севдалин Мавров – членове на ВСС. Те обърнаха внимание на предложената от съдия Румяна Митева-Насева визия за решаване на проблемите на съда и за неговото развитие, на показаната воля да се справя с предизвикателствата. Посочен бе нейният външен поглед към създадените отношения в съда, съчетан с професионален опит и идеи за работа.

Членовете на Съдийската колегия поставиха акцент на притежаваните от тримата кандидати професионални качества, с които отговарят на изискванията на закона към длъжността, и тяхното достойно представяне в конкурсната процедура. Изказани бяха поздравления към съдия Калинка Иванова за положения от нея труд като изпълняващ функциите „административен ръководител“ на Районен съд – Благоевград  и като отличен съдия. 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд