Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, единодушно избра Елена Янакиева за втори мандат административен ръководител на Административен съд – Варна

23 април 2024 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), единодушно избра Елена Янакиева за втори мандат административен ръководител – председател на Административен съд – Варна.

Тя има над 17 години юридически стаж. Кариерата ѝ в органите на съдебната власт започва през 2007 г. като съдия в Административен съд - Варна, след което на 16.07.2015 г. встъпва в длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-председател“ на съда. В периода 11.03.2019 г. - 11.03.2024 г. е административен ръководител – председател, след което изпълнява тези функции.

Като стратегически цели в дейността на председателя, съдия Янакиева поставя запазване на предоставянето качествено административно правосъдие, на ефективното, отговорно и прозрачно управление на Административен съд – Варна, и повишаване на общественото доверие към неговата работа. Приоритет е поддържането на ефективни работни отношения с институции и организации, които взаимодействат със съда, както и оптимизирането на комуникацията с обществеността, за чието развитие се предвижда изготвяне на анализ на очакванията на медиите за предоставяната информация, проучване и използване на добри практики, информиране на обществеността за конкретни инициативи на съда, провеждане на срещи и обучения на съдиите на местно, регионално, национално и европейско равнище и други. Кандидатът поиска подкрепата на СК – ВСС за решаване на основния проблем на Административен съд – Варна със сградния фонд.

Подкрепа заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Боян Магдалинчев – представляващ СК – ВСС, Цветинка Пашкунова и Даниела Марчева – членове на ВСС, като посочиха, че съдия Янакиева отговаря на законовите изисквания за заемане на длъжността. Тя е утвърден професионалист и притежава административен опит, а първият ѝ ръководен мандат е получил добра оценка от колектива. Обърнато бе внимание на дадената от общото събрание на съдиите подкрепа за нейната кандидатура. Отбелязано бе умението ѝ да сплотява колектива, на показаните лични качества като активен и отговорен административен ръководител.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд