Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, единодушно избра Любомир Генов за административен ръководител на Административен съд – Добрич

23 април 2024 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет , изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), единодушно избра Любомир Генов за административен ръководител – председател на Административен съд – Добрич.

Той има над 19 години юридически стаж. Неговата кариера в органите на съдебната власт започва през 2005 г. като младши съдия в Окръжен съд – Добрич. На 14.03.2007 г. встъпва в длъжност „съдия“ в Районен съд – Добрич, а от 06.04.2023 г. е заместник на административния ръководител – заместник-председател на Административен съд – Добрич.

Съдия Генов заявява намерение за приемственост, като се запазят въведените добри практики, които да бъдат доразвити и обогатени, а Административен съд – Добрич да  продължи да се развива като покриващ европейските стандарти за ефективно, достъпно, качествено и предвидимо правосъдие. Предложената от него концепция за развитие на институцията е обвързана с петте стратегически цели на съда: предоставяне на качествено и срочно административно правораздаване, подобряване на административната дейност на съда и организацията на съдебната администрация за оптимизиране на предоставяните на гражданите услуги, повишаване на нивото на компетентност на съдии и съдебни служители, ефективно използване на информационните технологии, борба с корупцията и други. За тяхното постигане съдия Генов набелязва мерки като равномерно разпределение на делата между всички съдии, като се спазват Вътрешните правила, които според магистратите отговарят в най-пълна степен на потребностите на правораздаването.

Подкрепа за съдия Генов заявиха  Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Боян Магдалинчев – представляващ СК – ВСС, и Цветинка Пашкунова – член на ВСС, които отбелязаха, че неговата кандидатура е номинирана и подкрепена от общото събрание на съдиите на Административен съд – Добрич. Отбелязани бяха, откроените от съдиите качества на кандидата диалогичен, толерантен, с чувство за отговорност, умеещ да се справя с конфликтни ситуации и да обединява колектива. Посочено бе, че той притежава изискваните от закона професионални и етични качества, показва много добро познаване на дейността на съда и предлага конкретни идеи за неговото развитие.

Председателят на Върховния административен съд изрази специална благодарност към Красимира Иванова за двата успешни мандата на административен ръководител на съда.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд