Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, единодушно изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, избра Милена Стоянова за административен ръководител на Районен съд – Видин

23 април 2024 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет , изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), единодушно избра Милена Стоянова за административен ръководител – председател на Районен съд – Видин.

Тя има над 17 години юридически стаж като съдия в Районен съд – Видин през 2007 г., където правораздава и към момента.

Детайлното ѝ познание за работата на съда и на всяко негово звено, я мотивират да работи за усъвършенстване на добрите практики и за постигане на още по-добри резултати в предоставяното срочно и качествено правораздаване, както и за издигане на авторитета на институцията в обществото. Предвид това кандидатът си поставя за цел да обезпечи равномерната натовареност на съдиите, като се предприемат мерки за редуциране на неоснователните самоотводи и отводи, и като продължи изговянето на ежемесечни справки за образуваните и приключени дела и  като се въведе ежемесечен мониторинг на делата, по които не са предприети процесуални действия. Съдия Стоянова поставя акцент на професионалната квалификация и мотивацията на съдии и съдебни служители и се ангажира да продължи практиката за съвместни тематични регионални обучения с участие на колеги от съседни съдебни райони, както и обсъждането на противоречивата съдебна практика и законодателните промени. Приоритет за нея е повишаването на авторитета и доверието в съда, посредством общите усилия на магистратите и съдебните служители. За подобряване на съдебната дейност и създаване на по-добра организация на работа се предвижда провеждане на анкети сред гражданите и адвокатите за установяване на проблеми, както и анонимни анкети сред съдебните служители. Обръща се внимание на значението на публикуваната на интернет сайта на съда информация за дейността му за дела с висок обществен интерес, предстоящи конкурси и други.

Подкрепа заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова – членове на ВСС, като посочиха, че кандидатът отговаря на законовите изисквания за заемане на длъжността, има добър поглед за организацията на дейността на съда и предлага адекватни решения. Мотивираха се с дадената от общото събрание единодушна подкрепа за съдия Стоянова и отбелязаните от магистратите нейни качества като компетентна, отговорна и справедлива, както и заявената такава от председателя на Окръжен съд – Видин. Обърнато бе внимание на убедителното ѝ представяне, професионализма и дългогодишния опит, които ще ѝ позволят да бъде успешен ръководител на Районен съд – Видин.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд