Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към ВСС настоява процедурата по внасяне на Проекта на ЗСВ да се съобрази с произнасянето на Конституционния съд за промените в Конституцията на Република България

24 април 2024 година

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет прие на специално заседание, посветено на 145-годишнината от приемането на Конституцията на България, Акт в подкрепа на становището на Камарата на следователите в България, с което се настоява пред новото политическо ръководство на Министерството на правосъдието да не се продължава процедурата по внасяне на Проекта на Закон за съдебната власт в Министерски съвет до произнасяне на Конституционния съд на Република България по Конституционно дело № 1/2024 г.

Актът ще бъде предоставен на Министерство на правосъдието, на работната група по изработване на Проект на Закон за съдебната власт към Министерство на правосъдието, на председателя на Народното събрание на Република България и Комисията по Правни въпроси към Народното събрание на Република България, по компетентност, както и на Общото събрание на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет по чл. 130б, ал. 4, т. 1 от КРБ, във връзка с § 31, ал. 1 от ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 18 от 01.03.2024 г.), изпълняващо функциите по чл. 30, ал. 2, т. 20 от ЗСВ, за сведение.

Актът е гласуван на заседание на Гражданския съвет към ВСС, проведено в сградата на Народно читалище „Надежда“ в гр. Велико Търново, където са заседавали народните представители от Третото, Четвъртото и Петото Народно събрание. На форума са обсъдени проблемите, появили се във  връзка с практическото прилагане на приетите от 49-то Обикновено народно събрание на Република България през месец декември 2023 г., промените в Конституцията на Република България и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата. На дискусията на неправителствените и професионални организации от  ГС – ВСС, гостуваха преподаватели в Юридическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и административни ръководители на органи на съдебната власт в съдебния район на Апелативен съд – Велико Търново.

Светла Дерменджиева – съпредседател на Гражданския съвет към ВСС, посочи, че проектът, който работната група от Министерство на правосъдието постави на обществени консултации, предизвика интереса не само на професионалната общност, но и на неправителствените организации, които имат отношение към област „Правосъдие“. Тази тема, както и въпросът за проблемите, възникнали във връзка с практическото прилагане на приетите конституционни промени, са задълбочено и аргументирано обсъдени от участниците и гостите в заседанието. Изразените мнения сочат, че докато няма решение дали самите промени в основния закон са конституционно допустими, процедурата по приемане на нов Закон за съдебната власт не следва да продължава.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд