Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, изрази положително становище за създаване на Национален механизъм за върховенството на правото и на Съвета за неговото прилагане

23 април 2024 година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), изрази положително становище по Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Постановление № 240 на Министерския съвет от 2019 г. за създаване на Национален механизъм за върховенството на правото и на Съвет за неговото прилагане.

За решението ще бъде уведомен министърът на правосъдието.

Предложеният проект на ПМС съобразява законодателните промени в Конституцията на Република България, приети на 20 декември 2023 г. от 49-ото Народно събрание (обн. ДВ, бр. 106 от 2023 г.) във връзка със структурата, мандатите и правомощията на органите на съдебната власт, включително новите функции на ВСС и ВПС. С проекта се предвижда отмяна на Постановление № 3 на Министерския съвет от 2016 г. за създаване на Съвет по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата на съдебната система. Съображенията за това са въведеният, чрез Националния координационен механизъм за върховенството на правото, разширен обхват на наблюдение, както и изтичането на времевия период за изпълнението на Актуализираната стратегия в края на 2023 г.

Колегията прие за сведение годишния доклад за дейността на Съвета за прилагане на Националния координационен механизъм за върховенството на правото за 2023 г., на основание чл. 4, ал. 3 от Постановление № 240 от 24.09.2019 г. за създаване на Националния координационен механизъм за върховенството на правото и на Съвета за неговото прилагане (загл. изм. ДВ, бр. 62 от 2022 г., в сила от 09.08.2022 г.). Посоченият доклад е публикуван в специален раздел на интернет страницата на ВСС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд