Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, прие Доклад за изпълнението на проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, реализиран по НФМ 2014-2021 г.

23 април 2024 година

Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), прие за сведение Доклад за изпълнението на проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, финансиран по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., към 15.04.2024 г. В резултат на Дейност 1 по проекта е изготвен Анализ на процедурите за назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите с предложения за усъвършенстване на законодателството и/или организационни изменения. Анализът „Мерки за осигуряване на по-доброто функциониране на българската съдебна система във връзка с процедурите за назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите“ е изпратен на Министерството на правосъдието. Към 15.04.2024 г. успешно са приключили проведените по Дейност 2 стажове на 9 български магистрати в институциите на Съвета на Европа в гр. Страсбург. Проведени са четири кръгли маси за представяне на опита на българските магистрати. В рамките на Дейност 3 е изготвен анализ „Възможностите за възстановително правосъдие в България в рамките на действащото законодателство – възстановителни подходи в наказателното правосъдие и при изпълнение на наказанието. Предложения за законодателни промени“ и анализ „Дейността на съдебните преводачи в Република България“. Двата анализа са приети от Пленума на ВСС и предоставени на Министерството на правосъдието. Вторият анализ е послужил за разработването на подробна техническа спецификация за създаването на софтуерен продукт – Единен регистър на съдебните преводачи, който е одобрен от Съдийската колегия на ВСС и се внедрява в експлоатационна среда. Той е представен на кръгли маси в гр. София, гр. Пловдив, гр. Бургас, гр. Варна и гр. Велико Търново.

Колегията прие за запознаване и възложи да бъдат публикувани на интернет сайта на ВСС, в раздела на проекта, Обобщените доклади от Ива Нешева – съдия в Софийския районен съд, Николай Василев – съдия в Районен съд – Сливница, Радослава Качерилска -  съдия в СРС, от осъществен стаж в Регистратурата на Европейския съд по правата на човека, Страсбург, Република Франция, както и доклада на Светозар Георгиев – съдия в Районен съд – Ихтиман, относно осъществен стаж в Отдела за изпълнение на решения на ЕСПЧ към Съвета на Европа (СЕ), Страсбург, Република Франция. 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд