Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, изрази положителни становища по проекта на ЗИД на АПК и Националния механизъм за върховенството на правото

15 май 2024 година

Прокурорската колегия, която, на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. в ДВ бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, изрази положително становище по Проекта на Закон за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс. Уточнено е, че създадените и внедрени – Единен портал за електронно правосъдие и Единна информационна система на съдилищата, са част от визията на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет за въвеждане на електронното правосъдие, като създават еднаква достъпност и сигурност в процесуалните действия на страните по различните видове съдебни дела. Предстоящите промени в АПК ще синхронизират съществуващото законодателство с Хартата на основните права на ЕС, а транспонирането им в националното законодателство ще подобри достъпа до правосъдие на страните в административния процес. Промените ще имат положителен ефект в областта на административното правоприлагане и ще надградят процеса по дигитализация в правосъдието, като ще осигурят улеснен достъп на граждани и юридически лица до електронно правосъдие.

Колегията изрази и положително становище по Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Постановление № 240 на Министерския съвет от 2019 г. за създаване на Национален механизъм за върховенството на правото и на Съвет за неговото прилагане с изключение на чл. 6, ал. 1 и ал. 2, които следва да се прецизират. Въпреки че предложеният проект на ПМС съобразява промените в Конституцията на Република България от м. декември 2023 г., във връзка със структурата, мандатите и правомощията на органите на съдебната власт, включително новите функции на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, предложените редакции на чл. 6, ал. 1 и ал. 2 не са съобразени с разделянето на ВСС на два органа – Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Досега съпредседатели на Съвета по чл. 6, ал. 1 ПМС № 240 са били министърът на правосъдието и представляващият ВСС, поради което Прокурорската колегия предлага като съпредседатели на министъра на правосъдието да бъдат определени представляващият Висшия съдебен съвет и представляващият Висшия прокурорски съвет.

С прецизирането на новата редакция на разпоредбата на чл. 6, ал. 2 от Постановлението се предлага наред с представляващия Висшия прокурорски съвет, като член на Съвета да бъде определен и представляващият Висшия съдебен съвет, който към момента е пропуснат.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд