Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, потвърди решенията на ПВСС за възлагане стопанисването на почивни и учебни бази и упълномощи представляващия СК да подпише анекси по договори за наем на имоти

14 май 2024 година

Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), потвърди решенията на Пленума на ВСС за възлагане на стопанисването на административните ръководители на органите на съдебната власт на всички недвижими имоти, представляващи почивни и учебни бази, приети на основание чл. 388, ал. 1, предложение второ от Закона за съдебната власт, съгласно приложение. Решението се изпраща на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и на и. ф. главен прокурор на разпореждане.

Колегията упълномощи административните ръководители на органите на съдебната власт, на които е възложено стопанисването на недвижими имоти на съдебната власт, представляващи културни ценности, да сключват договори за заснемане на филмови сцени от кинопроекти и филмови продукции в части от тях, съгласно чл. 179, ал. 2 от Закона за културното наследство и при прилагане на чл. 22 от Наредба № Н-00-0005 от 08.06.2010 г. за условията и реда за възпроизвеждане на културни ценности в копия, реплики и предмети с търговско предназначение.

Административните ръководители на органите на съдебната власт, на които е възложено стопанисването на недвижими имоти, са упълномощени да сключват договори за заснемане на филмови сцени от кинопроекти и филмови продукции в части от тях, по реда на Закона за задълженията и договорите. Преди подписване на договор, те задължително трябва да изискват частта от сценария, предвиден за снимки в сградите на съдебната власт, за извършване на преценка, относно допустимостта на заснемането, предвид статута на сградите, както и последващ контрол върху заснетата продукция.

Колегията одобри проект на примерен образец на договор за заснемане на филмови сцени от кинопроекти и филмови продукции. Решението се изпраща на административните ръководители на органите на съдебната власт.

Представляващият СК на ВСС е упълномощен да подпише допълнителни споразумения/анекси за заместване на досегашния ВСС от Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, по всички договори, сключени от досегашния ВСС с частноправни субекти за отдаване под наем на имоти за нуждите на съд, прокуратура или съвместно ползване от съд и прокуратура, както и по всички договори, сключени от досегашния ВСС с общински или областни администрации за безвъзмездно управление на имоти за нуждите на съд, прокуратура или съвместно ползване от съд и прокуратура.

Решението се изпраща на Прокурорската колегия на ВСС, която изпълнява функциите на ВПС, и на Министерството на правосъдието, за сведение.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд