Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колеги на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, утвърди методика за провеждане на устно събеседване при подбора на медиаторите в съдебните центрове по медиация

14 май 2024 година

Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), утвърди договор за предоставяне на интелектуални експертни услуги с Римантас Симайтис и Мария Оливейра – експерти към Европейската комисия за ефективност на правосъдието (CEPEJ), като упълномощи за неговото подписване Даниела Марчева – член на ВСС.

Те ще участват при изготвянето на учебна програма за обучение на обучители на съдебни медиатори, при създаването на матрица от области на компетентност и умения, които следва те да придобият, както и на стандарти за тяхното обучение. Чуждите експерти са ангажирани също с изготвянето на учебна програма за обучение на съдебните медиатори, матрица от области на тяхната компетентност и умения, стандарти за обучението им; ще участват в работни срещи и дискусии по посочените въпроси и други.

Колегията даде съгласие за сключване на договор с предмет „Изготвяне на стандарти и учебна програма за обучение на съдебни медиатори, съобразени със специфичните задачи, следващи от задължителния характер на медиацията“, в рамките на предвидените целеви средства по бюджета на ВСС за изпълнение на Реформа 3 (К10.Р3): „Въвеждане на задължителна съдебна медиация“ с Александър Ангелов – съдия в Софийски градски съд, Десислава Манасиева-Жекова – съдия в Окръжен съд – Варна, Биляна Гяурова-Вегертседер – директор на Българския институт за правни инициативи, и с адвокат Лилия Георгиева – заместник-председател на Националното бюро за правна помощ.

Колегията утвърди също Методика за провеждане на устно събеседване по чл. 12 от Наредба № 10/30.10.2023 г. за подбора, статута и дейността на медиаторите в съдебните центрове по медиация с цел гарантирането на прозрачност на процедурите по подбор, изградени на принципа на равнопоставеност и конкуренция въз основа на професионалните качества, знания и умения.

Обучението на първоначалната група от обучители на съдебни медиатори, ще се проведе в периода 27 – 31.05.2024 г. в гр. София.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд