Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, изрази съгласие за участие в двустранна инициатива по НФМ за защита правата на деца – участници в съдебни производства

14 май 2024 година

Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), изрази съгласие за участие на СК на ВСС, по двустранна инициатива по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в продължение изпълнението на Дейност 3 „Подобряване на прилагането на механизма на възстановително правосъдие“ по проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“ НФМ 2014-2021, относно предварителна оценка на потребностите за защита правата на децата в производства пред съд.

Колегията възложи на Боян Магдалинчев – представляващ СК на ВСС и ръководител на проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, да предприеме необходимите действия по изпращането на документи за участие на СК на ВСС по двустранна инициатива по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, относно защитата на правата на децата на съдебна фаза, както и да подписва всички документи, заповеди и договори, свързани с цялостното управление и изпълнение на проекта от страна на ВСС.

При изпълнение на цитирания проект е изготвен анализ и проучване на механизмите на възстановителното правосъдие, прилагани в Кралство Норвегия, и е очертана рамката, необходима за подобряване на прилагането на механизмите на възстановителното правосъдие в България и осигуряване на ефективна работа на съдебните преводачи. Представените от норвежките експерти коментари по проекта включват предложение за развитие и подобряване на механизмите и мерките, свързани със зачитане и защита правата на децата на етап съдебна фаза. Предвижда се идентифициране на потенциални теми, които при интерес от страна на българската държава да бъдат заложени в един изцяло нов и мащабен проект, финансиран от Норвежката съдебна администрация в следващия програмен период.

Реализирането на идеята ще дефинира механизми, мерки и действия, насочени към гарантирането на правосъдие, съобразено с интересите на децата, и по-конкретно – мерки за закрила на детето и защита правата на непълнолетните в съдебни производства в случаи на развод/раздяла на родителите и гарантиране на най-добрия интерес на децата. Впоследствие те могат да послужат при разработването и надграждането на бъдещата Национална стратегия за закрила на детето.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд