Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, единодушно избра Ангелина Гергинска-Йорджева за административен ръководител на Районен съд – Сливница

28 май 2024 година

Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), единодушно избра Ангелина Гергинска-Йорджева за административен ръководител-председател на Районен съд – Сливница.

Тя има над 27 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата ѝ започва като следовател в Столичната следствена служба от 22.07.1997 г. до 10.05.2006 г. След това е съдия в Районен съд – Сливница, като за определени периоди е била командирована в Софийски градски съд и в Специализирания наказателен съд, а от 01.02.2024 г. и към настоящия момент е изпълняващ функциите „административен ръководител“ на съда.

Ангелина Гергинска-Йорджева се кандидатира за поста, мотивирана от дългогодишния си професионален опит, задълбоченото познаване на този орган на съдебната власт и на местната общност, установения добър микроклимат и придобитите впечатления за прилаганите управленски модели в други съдилища. Предвид постигнатите добри резултати в Районен съд – Сливница, тя ще продължи установените добри практики и ще се стреми към тяхното усъвършенстване, като запази и развива микроклимата и отношенията на колегиалност. Като основни приоритети кандидатът поставя повишаване на срочността на разглеждане на делата и на качеството на постановените актове, надграждане на професионалната квалификация на магистратите и на съдебните служители и повишаване на общественото доверие към институцията. Тя ще продължи периодичното провеждане на срещи на съдиите за обсъждане на съдебната практика и на възникнали проблеми, и ще насърчава тяхното участие във форуми с други съдилища и в организирани от НИП обучения. Съдия Гергинска се ангажира с провеждането на инициативи, насочени към различни обществени групи и продължаване на утвърдената практика за работа с ученици от гимназиалните класове, с цел популяризиране на дейността на съда и формиране на позитивна нагласа на общественото мнение.

Въпроси към кандидата поставиха Цветинка Пашкунова – член на ВСС, Боян Магдалинчев – представляващ Съдийската колегия на ВСС и Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд, за ролята на административния ръководител за отстояване на независимостта на съда и на съдиите, относно осъждания на съда за случаи на нарушено право на Европейския съюз и за причините за тази тенденция.

Подкрепа заявиха Цветинка Пашкунова – член на ВСС, Боян Магдалинчев – представляващ Съдийската колегия на ВСС, и Галина Захарова – председател на Върховния касационен съд. Те се мотивираха с притежаваните от съдия Гергинска професионални и нравствени качества, дадената от нейните колеги подкрепа за кандидатурата ѝ и представената стратегия за управление на съда.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд