Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, предостави финансиране на съдилищата за работа по Образователната програма на ВСС и МОН

28 май 2024 година

Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), предостави 36 600 лв. на 96 съдилищата за награден фонд в заключителните дейности в десетата учебна година по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

С решението на СК на ВСС пет съдилища ще получат финансиране от общо 3 656 лв. за реализиране на конкретни дейности като изработване на въпросници, видеоклипове и други обучителни средства.

Образователната програма се реализира в цялата страна по споразумение на ВСС и Министерството на образованието и науката и се е утвърдила като изключително успешна инициатива за формиране на правна грамотност у подрастващите и за популяризиране на работата на съдебната власт, с принос за повишаване на степента на спазване на законите и за професионалното ориентиране на младежите.

През учебната 2023/2024 г. в нея участват 161 органи на съдебната власт, които си партнират с 283 училища. Според предоставената от тях информация, обхванати са около 28 000 ученици в 111 населени места. С тях работят доброволно и безвъзмездно общо 502 магистрати лектори и 114 съдебни служители. Сред тях са 315 съдии и младши съдии, 6 държавни съдебни изпълнители и 5 съдии по вписванията от 26 окръжни, 18 административни и 66 районни съдилища. Участват 51 прокуратури и 13 териториални отделения към районни прокуратури. В партньорство работят 69 съдилища и прокуратури. Програмата включва лекции по теми за функциите и структурата на съдебната власт, за спецификата на наказателното, гражданското и административното правосъдие, както и за конкретни казуси като опасностите в социалните мрежи, употребата на наркотични вещества, агресията в училище, трафика на хора, домашното насилие и други, както и инициативи, в които учениците представят получените знания. Провеждат се симулирани съдебни процеси, викторини, състезания, конкурси за есе, за рисунки, за плакати, наученото се пресъздава в иновативни продукти като мултимедийни презентации и анимирани филми, изработват се пъзели и други нагледни пособия.

Като партньори по Програмата са привлечени различни институции и експерти – ОД на МВР, Детска педагогическа стая, експерти-криминалисти, вещи лица, медицински специалисти, медиатори и други. Често органите на съдебната власт съчетават дейностите с Деня на отворени врати, в който се включват и обхванатите учениците.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд