Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, прие годишния доклад на ВАС за 2023 г., който се внася в Народното събрание

28 май 2024 година

Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), изслуша на основание чл. 130б, ал. 2, т. 11 от Конституцията на Република България председателя на Върховния административен съд и прие и годишния доклад за прилагането на закона и за дейността на административните съдилища за 2023 г. и на Върховния административен съд.

На основание чл. 84, т. 16 от Конституцията на Република България докладът се внася в Народното събрание.

Той съдържа данни за административната дейност на ВАС, за дейността на Звеното за анализи и тълкувателна дейност, за тълкувателната дейност на ВАС, както и за дейността на Първа и Втора колегии. Представен е отчет за дейността на всички административни съдилища, като е направено уточнението, че всички доклади на административните съдилища са публикувани и достъпни на интернет страниците на съответните съдилища.
Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, изрази благодарност към съдиите от ВАС от административните съдилища, че отново отчитат изключително добри показатели и ще бъдат на водещи позиции в таблото на Европейската комисия по ефективност и бързина на правораздаването.  От общо разгледани 16 744 броя дела през 2023 г., 90 % са приключени в тримесечен срок. Той посочи успешното въвеждане на Единната деловодно-информационна система на съдилищата, с която работят всички административни съдилища. Последно, на 13 май тази година, към нея е присъединен Административен съд – София-град, предвид големия обем на неговата дейност. Изградена е свързаност на информационната система на административните съдилища с ЕИСС – на общите съдилища, както и с Единния портал за електронно правосъдие и е въведен модул „Натовареност“.  

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд