Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на ВСС, прие годишния доклад на ВКС за 2023 г., който се внася в Народното събрание

28 май 2024 година

Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), изслуша на основание чл. 130б, ал. 2, т. 11 от Конституцията на Република България председателя на Върховния касационен съд и прие годишния доклад за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2023 г.

На основание чл. 84, т. 16 от Конституцията на Република България докладът се внася в Народното събрание.

Докладът съдържа отчет за дейността на Наказателната, Гражданската и Търговската колегии на ВКС, като в Глава първа е извършен анализ на данните, очертани са проблемите и предизвикателствата. Част от доклада е обобщена информация за дейността на съдилищата в Република България, базираща се на статистически данни и на въпроси, свързани с дейността на съдилищата. Разгледана е тяхната натовареност и качеството на правораздавателната дейност по различните видове дела.

Галина Захарова - председателят на Върховния касационен съд, посочи, че от 2019 г. се наблюдава постоянна тенденция за увеличаване на несвършените дела във ВКС, като броят им ежегодно нараства, а за 2023 г. е 5219. Съдът е разгледал общо 13 862 броя дела през 2023 г. Направеният петгодишен анализ показва, че няма как да се очаква годишното постъпление във ВКС да бъде по-малко от 8800 дела, като за миналата година то е 8824 броя. Според г-жа Захарова върху тези данни трябва да се изчислява оптималният кадрови състав на ВКС. Независимо от последствията от Ковид-кризата, от натрупаните дела от предходни отчетни периоди и от промяната на законодателството, която е довела до увеличаване на постъплението по определени спорове, ВКС отчита, че броят на приключените с окончателен съдебен акт дела е почти толкова, колкото са постъпилите. Този резултат е постигнат на фона на провежданите конкурсни процедури, благодарение на предоставените от ВСС нови щатни длъжности и на командироването на съдии.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд