Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на ВСС и ВПС внася в Народното събрание докладите за дейността на ВСС и на ИВСС за 2023 г.

30 май 2024 година

Общото събрание на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет прие Доклад за дейността на ВСС за 2023 г. Той е изготвен с оглед нормата на § 31, ал. 1 от Закона за съдебната власт, според която до избора  на нов ВСС и ВПС Общото събрание по чл. 130б от Конституцията на Република България изпълнява функциите по чл. 30, ал. 2 от ЗСВ, с изключение на изрично възложените на ВСС и ВПС.

Докладът съдържа обща информация за правомощията на пленума и колегиите на ВСС, както и подробните отчети за дейността на всяка една комисия, които осигуряват оперативната работа по осъществяване на отделните правомощия. Отчетена е дейността и на консултативните органи – Съвета за партньорство към ВСС и Гражданския съвет към ВСС.

Общото събрание на ВСС и ВПС прие и Доклад за дейността на Инспектората към ВСС за 2023 г., който е представен съгласно разпоредбата на чл. 132а, ал. 8 от Конституцията на Република България (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.). Докладът е изготвен от главния инспектор на ИВСС в съответствие с разпоредбите на чл. 54, ал. 1, т. 12  от ЗСВ. Той съдържа информация за извършените планови, тематични и инцидентни проверки в органите на съдебната власт, за дейността на ИВСС за установяване нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок, дейността по проверка на имуществените декларации на съдиите, прокурорите и следователите, проверки за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, както и проверки, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите и за други дейности на ИВСС. „Повечето от препоръките, които ИВСС дава при проверките, се възприемат като правилни и административните ръководители предприемат мерки за преодоляване на констатираните пропуски“, посочи главният инспектор Теодора Точкова. Тя уточни, че ИВСС е изпълнил годишната си програма, което се дължи на изградения институционален и административен капацитет.

Двата доклада ще бъдат внесени в Народното събрание.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд