Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на ВСС и ВПС прие годишния доклад за дейността по вътрешен одит в системата на съдебната власт за 2023 г.

30 май 2024 година

Общото събрание на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет прие на основание чл. 27, ал. 1, т. 9 от Закона за вътрешния одит в публичния сектор (ЗВОПС) Доклад за дейността по вътрешен одит в системата на съдебната власт през периода 01.01.2023 г. – 31.12.2023 г. Той ще бъде включен в годишния доклад за финансовото управление и контрол и вътрешния одит на ВСС за 2023 г., на основание чл. 40, ал. 6 от ЗВОПС. В него са изложени изводи за функционирането на системите за вътрешен контрол в съдебната система и на база на констатираното състояние на вътрешния контрол в одитираните ОСВ, то е оценено като много добро.

В изпълнение на решението информацията за резултатите от изпълнението на одитните ангажименти за увереност от дирекция „Вътрешен одит“ във ВСС в одитираните съдилища през 2023 г., съдържаща се в част III, раздел „Б“ на доклада, ще бъде изпратена на административните ръководители на органите на съдебната власт.

Общото събрание на ВСС и ВПС прие също Годишния доклад за финансовото управление и контрол и вътрешния одит във Висшия съдебен съвет за 2023 г. На основание чл. 20, ал. 3 от Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор, той ще бъде представен на Народното събрание и Сметната палата, в срок до 31 май 2024 г.

Целите на доклада са да представи оценка за състоянието на системите за финансово управление и контрол и за вътрешния одит във ВСС към 31.12.2023 г., да посочи предприетите действия за неговото развитие и подобрение, както и проблемните области и въпроси, свързани с функционирането на системите за финансово управление и контрол, които се нуждаят от подобрение. В резултат на извършената самооценка на вътрешния контрол ВСС дава много добра оценка относно общото функциониране, адекватността, ефикасността и ефективността на системите за финансово управление и контрол в органите на съдебната власт. 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд