Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Общото събрание на ВСС и ВПС взе решение за сключване на допълнително споразумение по договор за застраховане чрез групова застраховка „Злополука“ с Животозастрахователна компания „Съгласие“ АД

30 май 2024 година

Общото събрание на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет по чл. 130б, ал. 4, т. 2 от Конституцията на Република България, във връзка с § 31, ал. 1 от ЗИД на ЗСВ (ДВ, бр. 18/01.03.2024 г.), изпълняващо функциите по чл. 30, ал. 2, т. 20 от ЗСВ, реши Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, да замести на основание § 31, ал. 4 от ПЗР на ЗСВ досегашния ВСС като страна по договор № ВСС-15855/28.12.2023 г., сключен с Животозастрахователна компания „Съгласие“ АД, с предмет „Застраховане чрез групова застраховка „Злополука“ а общо 15 486,5 действащи и предстоящи за назначаване лица: съдии, прокурори (включително европейски делегирани прокурори) и следователи, младши съдии, младши прокурори и младши следователи, кандидати за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, съдебни помощници и прокурорски помощници, членове на ВСС, инспектори в Инспектората към ВСС, служители на Националния институт на правосъдието, държавни съдебни изпълнители, съдии по вписванията и съдебни служители“.

При сключване на допълнително споразумение със Застрахователя, ще бъде включена клауза, че предметът, съответно обхватът на договора, не се променя, като с правата на застраховани лица ще се ползват и всички действащи и предстоящи за назначаване прокурори (включително европейски делегирани прокурори) и следователи, младши прокурори и младши следователи, кандидати за младши прокурори и младши следователи, прокурорски помощници, членове на Прокурорската колегия на ВСС, респективно членове на ВПС след встъпването им и съдебни служители в системата на прокуратура, следствието и администрацията на Прокурорската колегия (респективно Висш прокурорски съвет).

Съгласно решението, заплащането на застрахователните премии и данък върху застрахователните премии по договор № ВСС-15855/28.12.2023 г. ще бъде извършвано от СК на ВСС, като средствата, необходими за заплащане на дължимите по посочения договор застрахователни премии и данък върху застрахователните премии, са заложени в бюджета на СК на ВСС.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд