Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Гражданският съвет към ВСС ще потърси среща с министъра на правосъдието, за да поиска отново да бъде конституиран в Проекта на ЗСВ като консултативен орган към ВСС

31 май 2024 година

Гражданският съвет към ВСС да поиска среща с Мария Павлова - министър на правосъдието, на която за пореден път да представи необходимостта да бъде конституиран в Закона за съдебната власт като консултативен орган към Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, бе решено на проведеното днес заседание. Отново на  Министерството на правосъдието ще бъде изпратена информация за дългогодишната му дейност като структура, обединяваща професионални и неправителствени организации в правната сфера, и предоставяща на ВСС външна експертиза по актуални за съдебната власт въпрос. Обсъдени бяха възможности за популяризиране на неговата работа сред парламентарните групи в новото Народно събрание, преди разглеждането на Проекта за ЗСВ.   

Членовете му припомниха, че с Акт № 197/26.01.2024 г. ГС към ВСС предложи на МП към сега действащия чл. 217, ал. 3 от Закона за съдебната власт, той да бъде конституиран като консултативен орган към ВСС и ВПС, а негови членове да се включат в подготовката на Проекта на ЗСВ. Със следващ Акт № 209 от 19.04.2024 г. бе подкрепено предложението на Камарата на следователите в България да не се продължава процедурата по внасяне на проекта на ЗСВ в Министерски съвет до произнасяне на Конституционния съд по конституционно дело № 1/2024 г.

Светла Дерменджиева – съпредседател на Гражданския съвет към ВСС, докладва пред членовете резултатите от проведеното на 19.04.2024 г. изнесено заседание на ГС към ВСС в сградата на Народно читалище „Надежда“ в гр. Велико Търново, където са заседавали народните представители от Третото, Четвъртото и Петото Народно събрание. На него бяха обсъдени проблеми, появили се във връзка с практическото прилагане на приетите от 49-то Обикновено народно събрание на Република България през месец декември 2023 г. промени в Конституцията на Република България и възможността за възникване на конституционна криза в управлението на държавата.

Гражданският съвет към ВСС отложи приемането на решение по  кандидатурата за членство на сдружение „Инициатива за развитие на принудителното изпълнение“.

Следващото заседание на ГС към ВСС е насрочено за 28.06.2024 г.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд