Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия, която изпълнява функциите на ВПС, упълномощи представляващия да подпише споразумение със СК и МОН по Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури"

5 юни 2024 година

Прокурорската колегия, която, на основание § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. в ДВ бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, упълномощи представляващия Прокурорската колегия, да подпише допълнително споразумение към Споразумението за сътрудничество относно реализиране на Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" сред ученици, с цел повишаване на тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България от 31.03.2024 г., след решение на Съдийската колегия, изпълняваща функциите на ВСС.

Решението ще бъде предоставено на Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет.

Подписването на тристранно споразумение между Прокурорската колегия Съдийската колегия и Министерството на образованието и науката се предлага, заради разделянето на Висшия съдебен съвет на два самостоятелни органа в резултат на промените в Конституцията на Република България от м. декември 2023 г.

През настоящата година участие в Образователната програма са заявили общо 161 органи на съдебната власт, от които 51 прокуратури, вкл. 6 следствени отдела и 13 териториални отделения към районни прокуратури, които си партнират със 283 училища в страната. Лектори и наставници по Програмата са повече от 502 магистрати и 114 съдебни служители, които участват доброволно и безвъзмездно. Образователната програма се изпълнява от учебната 2014/2025 година, като до момента в нея са обхванати около 100 000 ученици.

През 2017 г. Висшият съдебен съвет получи специалното отличие на журито в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд