Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, прие справка за заведените преписки в деловодството на прокурора за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник

12 юни 2024 година

Прокурорската колегия, която на основание §23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. в ДВ бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, прие за сведение справка от Даниела Талева – прокурор във Върховна прокуратура, изпълняваща функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или от заместник на главния прокурор, съдържаща данни за броя на образуваните преписки, извършените по тях действия и образуваните досъдебни производства, на основание разпоредбата на чл. 411а, ал. 5 от НПК.

Според справката през 2023 г. са постъпили общо 10 преписки, а от началото на 2024 г. – 8 преписки, които са изпратени на ръководителя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд и на други органи. Решени са 5 бр. преписки, от които 4 бр. са приключили с отказ да се образува досъдебно производство. По една от преписките е образувано досъдебно производство, което е прекратено на основание чл. 243, ал. 1, т. 1, вр. чл. 24, ал. 1, т. 1 НПК.

Общо 6 бр. преписки, образувани през 2024 г., са били изпратени към други органи, а впоследствие архивирани, тъй като не касаят прокурора по чл. 411а, ал. 4 НПК. Към датата на издаване на справката общо 7 бр. преписки са висящи, като по една от тях е образувано досъдебно производство, което следва да приключи преди или най-късно до кроя на месец юни 2024 г. До края на месеца се очаква да приключат и още пет нерешени преписки.

По пр. пр. № 5/2024 г., получена от ВКС, съдържаща сигнал, подаден от акад. Николай Денков – бивш министър-председател на Република България, е започната лична проверка, която следва да приключи най-късно до 11.08.2024 г. В този срок ще бъде извършена и преценка относно образуването на досъдебно производство по случая.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд