Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, оптимизира щатната численост на СГП, ОП – София и осем районни прокуратури, по предложение от техните административни ръководители

19 юни 2024 година

 

Прокурорската колегия, която на основание §23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. в ДВ бл. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, оптимизира щатната численост на Софийска градска прокуратура, Окръжна прокуратура – София и още седем районни прокуратури. Решението на колегията е в отговор на предложенията от административните ръководители на прокуратурите и ще подпомогне устройването на част от младшите прокурори и младшите следователи с изтичащ срок по чл. 240 от ЗСВ през 2024 г.

В рамките на утвърдения щат на районните прокуратури в София, Враца, Перник, Елин Пелин, Самоков, Габрово, Плевен и Разград са съкратени 8 щатни длъжности „младши прокурор“, които не са планирани и обявени на централизиран конкурс, както и 3 длъжности „прокурор“, поради ниска натовареност в районните прокуратури в Габрово, Велико Търново и Плевен. В Следствения отдел на СГП се съкращават 3 длъжности „младши следовател“, а в Окръжна прокуратура – София се трансформират 3 длъжности „младши следовател“.

Считано от датата на вземане на решението, Прокурорската колегията, на основание чл. 130б, ал. 3, т. 6 от КБР, съкрати 3 свободни длъжност „младши прокурор“ в СРП и разкри 3 длъжности „прокурор“ в органа. Съкратени са и 2 длъжности „младши прокурор“ в СРП, като се разкриват 2  длъжности „прокурор“ в органа, считано от  датата на освобождаване на длъжностите от младшите прокурори с изтичащ срок по чл. 240 от ЗСВ през 2024 г.

От днес, в районните прокуратури във Враца, Перник, Разград са съкратени по 1 свободна длъжност „младши прокурор“ и съответно са разкрити по 1 длъжност „прокурор“. Също от днес, по една свободна длъжност „прокурор“ е съкратена в районните прокуратури в Габрово и Велико Търново, за да бъдат разкрити 2 длъжности „прокурор“ в Районна прокуратура – Елин Пелин. Чрез закриване на 1 свободна длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Плевен е обезпечено разкриването на 1 длъжност „прокурор“ в Районна прокуратура – Самоков.

Прокурорската колегия трансформира, на основание чл. 177, ал. 3 от ЗСВ, 3  длъжности „младши следовател“ в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - София в 3 длъжности „следовател“ в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура - София, считано от датата на освобождаване на длъжностите от младшите следователи с изтичащ срок по чл. 240 от ЗСВ през 2024 г.

Считано от датата на освобождаване на длъжностите от младшите следователи в Следствения отдел СГП с изтичащ срок по чл. 240 от ЗСВ през 2024 г. се съкращават три длъжности „младши следовател“, и съответно се разкриват по 1 длъжност „следовател“ в следствените отдели в окръжните прокуратури в Стара Загора, Хасково и Варна.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд