Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия прие за сведение решение на Комисия „Информационни технологии, натовареност и съдебна статистика“ към Съдийската колегия и писмо на МВР, във връзка с Регламент (ЕС) 2017/2226 на ЕП и на Съвета от 30.11.2017 г.

26  юни 2024 година

 

Прокурорската колегия, която, на основание §23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, приема за сведение решение на Комисия „Информационни технологии, натовареност и съдебна статистика“ към Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет по т. 10 от Протокол №5/06.06.2024 г., заедно с писмото на Министерство на вътрешните работи. Те са свързани с Регламент (ЕС) 2017/2226 на Европейския парламент и на Съвета от 30 ноември 2017 за създаване на Система за влизане/излизане (СВИ) с цел регистриране на данните относно влизането и излизането и данните относно отказа за влизане на граждани на трети страни, преминаващи външните граници на държавите членки, за определяне на условията за достъп до СВИ за целите на правоприлагането и за изменение на Конвенцията за прилагане на Шенгенското споразумение и регламенти (ЕО) № 767/2008 и (ЕС) № 1077/2011. Съгласно целите на регламента и българското законодателство, компетентните органи са Прокуратурата на Република България, органите на МВР и митническите органи, поради което решението на Прокурорската колегия ще бъде изпратено на и .ф. главния прокурор и министъра на вътрешните работи, заедно с мотивите на Комисията по правни въпроси, информационни технологии и професионална квалификация на Прокурорската колегия.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд