Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Прокурорската колегия определи свои представители за участие в тристранната среща със Съдийската колегия и Министерство на правосъдието във връзка с препоръките на Венецианската комисия за промени в етичните кодекси на българските магистрати

26  юни 2024 година

Прокурорската колегия, която, на основание §23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.), изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, определи Калина Чапкънова и Георги Кузманов за свои представители в тристранната среща между представители на Прокурорската колегия, Съдийската колегия и Министерство на правосъдието, която ще се проведе през м. юли 2024 г. в сградата на Министерството на правосъдието. 

Срещата е инициирана от Министъра на правосъдието във връзка с препоръките на Венецианската комисия за промени в кодексите за етично поведение на българските магистрати. Тяхното изпълнение се свързва с успешното финализиране на етап 219 от Плана за устойчивост и възстановяване – „Укрепване ролята на ИВСС за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт“ и е обвързано с подаденото през м. октомври 2023 г. второ искане за извършване на плащането по Плана за възстановяване  и устойчивост. През м. май Прокурорската колегия е информирала Министъра на правосъдието за невъзможността за ревизиране на КЕПБПС до приемането на нормативни промени, които предоставят съответната компетентност на ВСС/ВПС.

Тристранната среща е необходима с цел цялостното изпълнение на ангажиментите по ПВУ и конкретното финализиране на етап 219.

 

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд