Пресцентър
Новини
Интранет (Служебни страници)
Форма за контакт с ВСС
Анкети
Ръководства, наръчник и помагало по проект на ВСС
Магистратски форум за права на човека
Електронно съобщаване и призоваване
Съдебна мрежа по наказателни дела
Съдебна мрежа по граждански и търговски дела
Норвежки финансов механизъм 2014-2021
Добро управление
Норвежки финансов механизъм
Прочети повече тук »
Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, упълномощи представляващия СК на ВСС да подпише с МОН допълнително споразумение за Образователната програма на съдебната власт

25 юни 2024 година

Съдийската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, съгласно § 23, ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ (обн. ДВ, бр. 106/22.12.2023 г.) упълномощи Боян Магдалинчев – представляващ СК на ВСС, да подпише допълнително споразумение към Споразумение за сътрудничество с № Д01-82/31.03.2021 г. между Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката относно реализиране на  Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. С него, като страни в реализирането на Програмата, ще бъдат определени СК и ПК, които след разделянето на ВСС са самостоятелни юридически лица.

За решението ще бъде уведомена Прокурорската колегия, изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет.

Образователната програма започва като пилотна през 2014 г. в изпълнение на решение на ВСС по протокол № 34/23.07.2014 г. Тя е насочена към учениците от V до XII клас и цели формиране на правна грамотност и култура, обогатяване познанията на учениците за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, превенция на детското насилие и детската престъпност; повишаване степента на спазване на законите; постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие; повишаване на доверието в съдебната власт и други.

През учебната 2023/2024 г., в която се отбелязва 10-ата годишнина от нейното реализиране, по нея работят 110 съдилища и 51 прокуратури, включително 6 следствени отдела и 13 териториални отделения към районни прокуратури. Те си партнират с 283 училища в 111 населени места, като са обхванали около 28 000 ученици. Лектори са 308 съдии, 5-ма младши съдии, 169 прокурори, 5-ма младши прокурори, 11 следователи, 2-ма младши следователи, 5-ма съдии по вписванията и 6-ма държавни съдебни изпълнители, както и 114 съдебни служители.

Календар
Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд